Няма да затваряме, това е гражданско неподчинение

затворени заведения

Членовете на Асоциацията на заведенията няма да се съобразят със забраната за затваряне на баровете след 23 часа, каквато е новата заповед на здравното министерство. Това обяви Ричард Алибегов, председател на организацията.

„Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона, в този случай ние ще ползваме тази форма, за да защитим нас и служителите си. Ние няма да затворим в 23 часа, а нощните заведения ще отворят. Сега има аспект, в който нощните заведения все пак в понеделник и вторник не работят, но от сряда, четвъртък те ще отворят врати“, поясни Алибегов.

По-рано хотелиери, ресторантьори, превозвачи и представители на други браншове обявиха протести срещу ограничителните мерки.

"Очакваните 420 милиона лева за компенсация при затваряне на заведенията няма да стигнат, а и не всички ще могат да ги получат", каза Евгени Зумпалов от Асоциацията на заведенията. Според него правителството е излъгало, че здравните мерки ще вървят с икономическите. 

„Нямаме никакъв друг избор, освен да протестираме „до дупка“. Ние сме до стената, от днес на улицата са 300 хиляди, непрекъснато правим едно и също упражнение и това упражнение не работи. Това е определение за идиотизъм – да повтаряш едно и също нещо и да очакваш различен резултат“, възмути се той.

За днес има планирани протести в Русе, Добрич и Хасково. Очаква се протестиращите там да блокират възлови кръстовища.

Представители на заведенията готвят голям протест утре в столицата. Той ще бъде подкрепен и от други браншове – автобусни превозвачи, представители на увеселителни центрове и театрални школи.

Транспортният бранш се готви за общонационален протест на 28 септември. Дотогава те дават срок на служебния кабинет да реши поне част от проблемите в транспортния сектор.

Българското обединение на шофьорите ще изпрати писмо до президента с искане за среща, в което един от въпросите ще е спрените ремонти по пътищата, които влияят на безопасността и на смъртността при катастрофи.

От автобусния бранш заявиха, че също ще спрат превозите в цялата страна.

От Камарата на автомобилните превозвачи заявиха, че е възможно камиони да блокират подстъпите към границите.

От 10 септември таксиметровите шофьори също ще бъдат в стачна готовност.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст