Обезщетението за втората година майчинство се увеличава от 380 на 650 лв.

Национален протест на майките срещу замразяването на парите за майчинство

Депутатите решиха обезщетението през втората година от майчинството да стане 650 лв. от 1 октомври 2021 година. До този момент майчинството през втората година беше 380 лева.

Предложенията бяха направени и от БСП, и от ИБГНИ между двете четения на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Очаква се до края на годината от бюджета да бъдат отпуснати около 25 млн. лв. по тази мярка. Не е ясно дали тя ще остане и през 2022 г., тъй като това трябва да бъде фиксирано във финансовата рамка за следващата година. 

Междувременно депутатите одобриха минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да бъде 370 лв. от 1 октомври 2021 г.

Така вече има три одобрени мерки за увеличение на пенсиите, след като ГЕРБ, БСП и ДПС образуваха изненадващо мнозинство при гласуването на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. В резултат бе прокарано предложението на ДПС към пенсиите да бъдат отпуснати по 120 лв. добавка за последните три месеца на годината. Както и предложението на ГЕРБ за 100 лв. бонус към пенсиите.

От изказванията на депутатите се разбра, че ще има извънредно трето гласуване на тези текстове в сряда, за да се определи окончателно по какъв начин ще бъдат увеличени пенсиите. 

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува колегите си в парламента. „Изключително безотговорно отношение виждаме в парламента по отношение на държавния бюджет. Поканихме всички партии на протеста да излъчим по двама души и между четенията да уточним най-важните за България въпроси. Отхвърлиха го. Последваха поне 10-ина предложения от наша страна, че ще стане беля/ Всички партии си внасят предложенията между двете четения, поради несъгласието на протестните партии няма стабилно мнозинство, стават „плаващи“ и „шарени мнозинства", обясни Нинова.

Тя отхвърли обвиненията, че БСП е застанала зад ГЕРБ и ДПС, като посочи, че просто трите партии са гласували заедно по 120 лева за пенсионерите до края на годината заради COVID кризата. „Не ни интересува какво говорят ИТН и какви коалиции им се привиждат. В името на възрастните хора ще гласуваме всяко предложение, което им дава глътка въздух“, категорична беше Корнелия Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст