Орбан обвини ЕС, че води “джихад”

виктор орбан

Брюксел води „джихад на два фронта“ – по линия на върховенството на закона и зелената идеология. В интерес е на Будапеща да остане в Европейския съюз, но не и в еврозоната, коментира  премиерът на Унгария Виктор Орбан по време на среща с граждани край езерото Балатон.

"Въпреки че правителството е по-добро от опозицията във всички отношения, парламентарните избори през следващата година все още представляват риск, тъй като е възможна намеса от чужбина. "Фидес" трябва да следва  стратегията на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън „ние печелим, те губят“, заяви консервативният президент, който често се сблъсква с критиките на Брюксел.

През юни европейски политици отправиха нови тежки критики към Орбан заради унгарския дискриминационен закон срещу хомосексуалните. Нидерландският премиер Марк Рюте тогава заяви: “За мен в такъв случай няма какво повече да търсите в Европейския съюз”. Той обаче отчете, че не съществува механизъм за прекратяване на членството в ЕС. "На унгарския премиер трябва ясно да му бъде обяснено, че ЕС е “общност на ценности”, категоричен е Рюте. 

Не само отношението към ЛГБТИ-общността е повод за разрива между Брюксел и Будапеща. Правителството на Орбан от години е обвинявано, че систематично подкопава правовата държава, свободата на медиите и съдебната система. Европейската комисия започна няколко процедури срещу Унгария. Новият бюджет на ЕС предвижда разглеждане на въпроса с върховенството на правото преди да бъдат отпуснати европейските средства. Заради това Унгария се обърна към Европейския съд в Люксембург.

Преди година лидерите на страните от ЕС се разбраха за това, че финансирането на отделни държави членки може да се замразява, а в най-тежкия случай да се прекратява изобщо, ако е застрашено върховенството на закона, което може да засегне финансовите интереси на съюза.

През юли Европейската комисия пропусна собствения си срок за отпускане на милиарди евро помощ за икономическо възстановяване на Унгария. 

Будапеща трябва да получи 7,2 млрд. евро стимули от фондове на ЕС, предназначени да задействат икономическия растеж и да се преодолеят последствията от пандемията от коронавируса. Комисията обаче използва парите като лост, за да тласне Унгария към зачитане на върховенството на закона. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст