В първия ден: Хакери атакуваха сайта на националното преброяване

хакери хакерска атака компютър

Сайтът на Националния статистически институт за преброяване на населението е станал обект на хакерска атака само няколко часа след началото на преброяването. Това съобщи на брифинг зам.-председателят на НСИ Диана Янчева. Хакерите вече са установени и са блокирани адресите, от които се атакуват сървърите на НСИ. Възможно е обаче да има проблеми със сайта census2021.bg, където става онлайн преброяването на населението.

От НСИ изключиха да има изтичане на данни и увериха, че са взети всички мерки това да не се случи. "Атаките не са само опит да се извлекат данни. Понякога те са по-скоро, за да блокират системата и тя да не може да работи нормално", обясни председателят на националната статистика Сергей Цветарски.

Електронното преброяване започна в полунощ на 7 септември. Първата регистрация е направена още в първата минута, а до 7 часа тази сутрин са се преброили 3571 души. Почти половината от тях са в София – 1503 души. Във Варна са се преброили 321 души. В Бургас – 241, а в Пловдив – 229.

"Участието в преброяването е задължително по закон, но по-важното е, че максимално честната и коректна информация, която хората попълват в преброителните карти, ще ни позволи за направим една добра снимка на България", подчерта Цветарски. Той уточни, че преброяването и изборите нямат пресечна точка и данните няма как да се използват за актуализирането на избирателните списъци.

От НСИ очакват голям интерес през оставащите 10 дни до 17 септември, когато приключва електронното преброяване. Очакванията са минимум 70% от населението да се преброи онлайн. От 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от преброители, които ще съберат кодовете, които се генерират при електронното преброяване. Те ще помогнат на тези, които не са успели да го направят онлайн. Ангажирани в този процес са 27 000 души.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов участва в официалното откриване на "Преброяване 2021". "В ролята ми на вицепремиер аз вярвам, че в 21 век можем да вземем правилните решения само ако знаем всичко за страната си. Тогава можем да търсим правилните политики, работещите ефективни стратегии. Всеки от вас трябва да участва в преброяването. Това ще повиши представителността на взетите решения. Трябва да имаме ясната картина какво става в цялата ни страна, не само в големия град. Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн. Това прави процеса по-бърз и по-безопасен в условията на пандемия. По този начин ще помогнете на страната", апелира той. "Дори важните решения за разпределението на еврофондовете се взимат по начина, по който сме разделили страната на административни региони. За да се случи това разделение, ние трябва да знаем БВП на глава на населението, тоест къде, колко хора живеят, как живеят, какво образование имат", добави Пеканов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст