ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Четири общини поискали сертификат, че в тях няма корупция

Парламент Кирил Петков

Министерският съвет прие стратегията "Общини без корупция". Това каза в изявление служебният министър на икономиката Кирил Петков след редовното правителствено заседание в сряда. Министърът изтъкна, че подобна стратегия на ниво местна власт не е била въвеждана много отдавна. И добави, че инвеститорите виждат корупцията в България като най-голям риск за тях.

Вече четири общини са пожелали да получат сертификат, че в тях няма корупция. Това са Видин, Русе, Бургас и Благоевград. Контролът, че това е така ще се извършва както от държавата, така и от неправителствената организация "Прозрачност без граници". Министърът очаква много общини да кандидатстват за подобен сертификат, защото наличието му ще им гарантира инвестиции. "Докато всички говорят за политическите теми, ние приехме много сериозна мярка срещу корупцията и работим с бизнеса, за да сме сигурни, че мерките ще продължат по правилния начин. Докато съм служебен министър, няма да коментирам политически теми", каза още Петков.

Според него е изключително важно депутатите да приемат актуализацията на бюджета в рамките, заложени от служебното правителство. Той обясни, че ако се променят мерките за помощ, като например 60/40, може да се стигне до забавяне и парите да не стигнат до бизнеса в кратки срокове. "Промяна на мярката 60/40, например, би означавало нова комуникация с Европейския съюз и потенциално забавяне с няколко месеца. Мерките в бюджета са заложени правилно и не трябва да се променят, ако искаме тези пари да дойдат навреме за бизнеса. Навременната помощ е много по-добра от помощ някога", обясни икономическият министър.

Предстои Министерство на икономиката да разкрие още несъответствия в работата на Държавната консолидационна компания (ДКК). Кирил Петков отрече да има проблем или незаконосъобразност при назначаването на временно управление на компанията. Той увери, че е назначил временно ръководство, докато върви конкурсът за ново управление и това е направено в съответствие със закона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст