ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС одобри 14,2 милиарда евро помощ за Западните Балкани

ес

Съветът на Европейския съюз одобри  близо 14 милиарда и 200 милиона евро предприсъединителна помощ за периода 2021-2027 година за Албания, Босна и Херцеговина, Исландия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция.

Средствата ще помогнат за осъществяването на реформите в политическата, институционална, правна, административна, социална и икономическа сфера с оглед бъдещото присъединяване към Европейския съюз.

Среща на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе на 6 октомври. Присъединяването към блока би повдигнало жизнения стандарт на тези страни, изгубили милиони граждани заради емиграция към по-богатите западни държави в търсене на по-осигурен живот.

Най-ранният срок за присъединяване към ЕС на някои от страните от Западните Балкани е 2025 г. Критериите за това са демократични стандарти, управление, икономическа устойчивост и външни отношения. Сърбия и Черна гора са най-напреднали в процеса. Албания и Северна Македония може да започнат преговори за присъединяване. Босна и Херцеговина и Косово все още не са официални кандидати.

Лидерите на тези страни имат желание да се присъединят към блока, докато ЕС е загрижен за стабилността в региона и нарастващото влияние на Русия и Китай.

Словения ще бъде домакин на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани през октомври като част от нейното председателство на ЕС. Според  словенския премиер Янез Янша разширяването трябва да бъде на дневен ред на ЕС през цялото време, както беше преди присъединяването на Словения към блока. „Ще направим всичко възможно да направим поне някои крачки напред.“

Полският премиер Матеуш Моравецки също призова за разширяване възможно най -скоро, като посочи алтернативите за увеличаване на присъствието на Турция, Русия и Китай в региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст