ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ пита президента и ЦИК за честността на изборите

Парламент Радомир Чолаков Герб

"Ние в ГЕРБ многократно сме поставяли въпроса, че демокрацията дава възможност на гражданите да гласуват по начин, по който те изберат. Демокрацията е да даваш права, а не да ги отнемаш. Считаме, че последните изменения в Изборния кодекс лишиха от права редица български граждани и това е причината на последните избори избирателната активност да бъде 30%. Считаме, че има време парламентът да вземе спешни решения, с които да гарантира правата на хората. Правната комисия не е разгледала нашите предложения за промени в ИК и това едва ли ще се случи, но държим да знаем становището на Румен Радев по нашите предложения и въпросите, които сме задавали".  

Това заяви на брифинг в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод срещата между президента Румен Радев и ЦИК. 

"Интересува ни дали президентът и ЦИК ще обсъдят поставяните многократно от нас въпроси", добави от своя страна депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. 

"Въпросите, които задаваме, са:  машините са ли вече собственост на българската държава или още са собственост на частна фирма? Софтуерът на машините собственост ли е на държавата или все още се контролира от частна фирма? Ще прави ли тези избори държавата или отново те ще се правят от частна фирма, което е безпрецедентен случай? В чужбина български граждани ли ще обслужват машините и ще пренасят флашките? Ще знаем ли българско лице ли ще се грижи за изправността на машината? И най-важният въпрос – ще бъдат ли броени всички разписки в изборните секции?", попита Чолаков.

Той подчерта, че за ГЕРБ е задължително да се броят 100% от разписките. Чолаков се поинтересува дали тези въпроси, които в своята съвкупност гарантират честността на изборите, ще се обсъдят на срещата на президента с ЦИК.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст