ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентаризмът се проваля в момента в България

Парламент 46 Народно събрание Антон Кутев

Очевидно е, министрите са притиснати. Бюджет се вкарва от правителството, но той се вкарва с мнозинство, а служебното правителство няма как да има мнозинство. Това каза пред БТВ говорителят на служебното правителство Антон Кутев по повод неразбориите в Народното събрание покрай актуализацията на бюджета и съревнованието на политическите сили в парламента да наложат свой вариант за увеличение на пенсиите.

"Очевидно е, че в това, което правят депутатите, има някаква доза популизъм. Надявам се те да осъзнаят това, защото служебното правителство е за няколко месеца. Те ще минат и след това партиите ще понесат негативите. Мисля, че това няма как да не го осъзнават депутатите", добави Кутев.

Той призна, че се е надявал този парламент да свърши повече. "Нека изслушват министри, но трябваше да се обърне внимание на ключовите законопроекти, които трябваше да бъдат приети. А ние в най-добрия случай приключваме с актуализация на бюджета", отбеляза Кутев.

Говорителят на служебния кабинет коментира и днешния национален протест на ресторантьори, представители на туристическия бранш и превозвачи в София срещу новите мерки срещу COVID-19. "Мерките са заложени в един план, който беше одобрен още лятото, за да не се действа под въздействие на емоциите и на страха. Вземаме минималните мерки. Единственото, което се затваря, са дискотеките и нощните барове. Не смятам, че след 23 часа вирусът става по-зъл, но там се събират млади хора, които разнасят вируса. А в същото време умират хора. Трябва да се вземат мерки", подчерта Антон Кутев.

По думите му твърденията на протестиращите, че бизнесът не получава компенсации, не отговарят на истината.

"Само в туристическия бранш са изплатени 680 млн. лева от началото на кризата досега. Има два различни интереса и правителството трябва да намери баланса между тях. Кацаров направи всичко възможно мерките да бъдат минимални. И те са такива. Разбирам собствениците на нощни заведения, но няма нито една мярка за подпомагане, която да сме спрели. Мярката 60/40 продължава да съществува. Помощта, която беше преди една година и която е сега, е абсолютно еднаква. Мярката беше осигурена до май, ние я осигурихме за юни, юли, август и септември. От актуализацията на бюджета зависи мярката да продължи нататък. Няма нито една спряна мярка, даже има нови мерки. Аз си спомням какво беше преди – КПП-та и не можеше да се излезе от София. Защо тогава не протестираха? Разбирам, че сигурно помощта от държавата не е достатъчна, но парламентът трябва да вземе решение при актуализацията на бюджета за кои сектори по колко пари да отидат. Разпределението трябва да бъде направено така, че да е справедливо и да опазим живота и здравето на хората", посочи Кутев.

Според него това, което вижда в парламента, няма да доведе до плюс за никого. "Парламентаризмът се проваля в момента в България. На нас ни трябва най-накрая смислено управление, което да пребори корупцията и да прави проекти за бъдещето. С надлъгване с по 50 лева няма да стане", коментира говорителят на служебното правителство.

Той каза, че няма представа дали ще има нова партия на служебния министър на икономиката Кирил Петков. "Кирил Петков ми е много симпатичен, но най-малкото усещане, което имам, е, че България има нужда от нова партия. Представям си една партия на Кирил Петков като дясна партия и нямам представа как може да влияе на гласовете на БСП. Всеки има право да прави партия. Всички партии би трябвало да се съсредоточат не върху популизма, а върху реални проекции за бъдещето", заяви Антон Кутев.

По думите му това сигурно сме първото правителство, което излиза от управление с повече одобрение, отколкото неодобрение. "Може би можеше да направим и повече, но оставяме на другите да го довършат", допълни Кутев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст