ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протест пред Народното събрание срещу COVID ограниченията

протест

В столицата се провежда национален протест на собственици на заведения срещу по-строгите COVID мерки. Той е подкрепен и от редица други браншове. Демонстрацията се провежда площад Народно събрание.

В началото на демонстрацията хората изразиха недоволството си от излезлите на площада политици. Представители на ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“  – Николина Ангелкова, Тошко Йорданов, Филип Станев и Мая Манолова, бяха освиркани и помолени да напуснат мястото .

Евгени Беневречки от Федерацията на таксиметровите шофьори изрази категоричния глас на протеста: „Не ги искаме тука. В затвора ги искам!

"Хората са абсолютно прави да са настроени така срещу всички политици. Виждате, какво се случва в залата (на парламента – бел. ред.). Карат се за бюджета от сутринта до вечерта“, коментира Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време от 7 до 23 часа. От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 хил. души не са получили компенсации от предишното затваряне.

Някои от тях обявиха бойкот и заявиха, че няма да се съобразят със забраната за работа на нощните заведения, нито с ограниченията за работното време.

От Асоциацията на заведенията призоваха политиците да се върнат в парламента и да гласуват "поне един милиард лева" компенсации за затваряне на заведенията. В актуализацията на бюджета се предвижда сумата да бъде между 420 и 430 милиона лева.

Протестиращите носят плакати с надписи – "Който затваря, трябва и да плаща". Бул. "Цар Освободител" е затворен, а движението в центъра на столицата се регулира от полиция.

Протестът се подкрепя и от други браншове. Преди часове две големи туристически организации сформираха кризисен щаб за спасение на сектора. Те разкритикуваха отново въведените ограничения за работа на заведенията, а председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов каза, че националният протест в София днес е част тези опити.

Към протеста се присъединиха и представители на туризма, транспорта, фитнес индустрията и културата. От засегнатите сектори настояват за нови икономически мерки, с които да бъдат компенсирани заради евентуалните финансови загуби.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че въпреки протестите, заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променена. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст