ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания вдига данъците, за да покрие COVID разходите

Борис Джонсън

Великобритания е на път да увеличи данъците, за да намали бюджетните дефицити, свързани с пандемията, като този въпрос вероятно ще доминира политическия дебат по света през следващите години, съобщават световните агенции.

Очаква се повишение на данъка върху доходите на физическите лица и на осигурителната тежест. Ще се увеличи с 1.25% и данъкът върху дивидентите на акционерите.

Според премиера Борис Джонсън след вдигането на данъците за три години в хазната ще постъпят 36 млрд. паунда.

Междувременно британският Институт за фискални изследвания изчисли, че данъчната тежест във Великобритания ще достигне 35% от БВП – едно от най-високите нива в историята на страната. 

Джонсън не е успял да потуши недоволството в неговата Консервативна партия, която през годините се е позиционирала като защитник на ниските данъци. 

Някои тори се опасяват, че данъчните повишения ще отнемат от електоралната им подкрепа на изборите, които ще се състоят през 2024 година. 

Премиерът Джонсън подчерта, че не иска бъдещи данъчни увеличения, но не изключва това да се случи, тъй като ролята на държавата в социалната и здравната сфера непрекъснато нараства. 

Той е на път да наруши и още едно предизборно обещание на Консервативната партия – планираното за следващата година увеличение на размерa на пенсиите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст