ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел организира мащабен форум за киберсигурност

Флоранс Парли

Европейският форум за киберсигурност ще се проведе във Франция през януари 2022 г. Това съобщи в сряда министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли.

"През януари 2022 г. Франция ще бъде домакин на форум, който обединява ръководителите на звената за киберсигурността от 27 -те държави от ЕС“, каза тя на Международния форум за киберсигурност в Лил, но не разкри други подробности за предстоящата среща. 

Министърът подчерта, че Франция иска да бъде "шампион в киберсигурността", но в същото време Париж координира усилията с всички партньори от ЕС за подобряване на защитата на инфраструктурата и европейските институции.

Ръководителят на отбраната подчерта, че Франция се противопоставя на всяка "милитаризация" на цифровото пространство, но "на фона на нарастващите заплахи, ще се стреми да намали рисковете". Тя припомни, че военният бюджет предвижда отпускане на 1,6 милиарда евро за защита срещу киберзаплахи. Това предполага увеличаване на броя на специалистите по киберсигурност и наемане още 770 души в допълнение към вече планираните 1100 служители.

"Някои политици не искат да определят правилата на играта в киберпространството. Това означава, че можем да се сблъскаме с бързо и неконтролирано нарастване на напрежението, което ще доведе до безпрецедентна криза", обясни Парли без да споменава конкретни държави. Тя обаче наблегна на съществуването на "неравновесие между автокрации и либерални демокрации“, при което първите правят във виртуалното пространство онова, което демократичните страни не могат да си позволят.

"Трябва да предвидим заплахите, да ги наблюдаваме по-добре и да ги характеризираме, за да разберем откъде идват. Трябва да можем да се защитаваме и да реагираме", добави тя. 

В тази връзка Парли отбеляза, че френското министерство на отбраната "използва кибер оръжия за подпомагане на своите операции“. Тя обеща, че различни „държавни и терористични групи“ правят същото и посочи примера със ситуацията в африканския Сахел, където френската армия беше изправена пред увеличаване на броя на подобни атаки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст