ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция ще бори дълга с растеж

пазари

Париж чертае планове за справяне с планината от дългове чрез инвестиции, които да засилят икономическия растеж, противопоставяйки се на всякакви опити за увеличение на данъците като средство за ремонт на публичните финанси. 

В бюджета си за 2022-а френският кабинет ще изпълни обещанието си да понижи корпоративните налози, които в момента са над 33% за някои компании (което е и предизборният ангажимент на президента Еманюел Макрон от 2017-а), и да ги направи 25% за всички фирми. Финансовият министър Брюно Льо Мер уверява също, че ще продължи да отменя постепенно двойното данъчно облагане. 

Правителството работи и по изчистване на детайлите на дългосрочния инвестиционен план в размер на десетки милиарди евро за нови индустриални сектори и за подпомагане на обучението и на заетостта на младите хора.  

"Този бюджет съответства изцяло на трите стратегически избора, които защитаваме от началото на президентския мандат: намаление на данъците, стимулиране на инвестициите и иновациите и подкрепа за французите да намерят работа", заяви Льо Мер. 

Френските бюджетни планове показват как европейските държави се опитват да предотвратят резките редукции на разходите и данъчните увеличения, които обикновено се случват след глобална финансова криза и, по оценка на критиците, подяждат националния продукт за дълъг период от време. 

Льо Мер преценява, че стратегията на Франция вече дава резултат, защото бюджетните дефицити ще са по-ниски от първоначалните предвиждания за тази и за следващата година благодарение на бързо възстановяващата се икономика. Новите прогнози на Париж са за бюджетен недостиг от 4.8% от БВП през 2022-а вместо първоначалните оценки за 5.3 процента.

"Няма да допуснем грешката да консолидираме прекалено бързо публичните финанси и да убием растежа", заяви Льо Мер. Той смята, че е абсолютно възможно да се съвмести връщането към подем и разумното оздравяване на публичните финанси.

Вътрешната политика също играе роля в бюджетните планове, защото Макрон трябва да отиде на избори през април и е под натиск да прекрати извънредната парична помощ за икономиката без да възпрепятства възстановяването. Льо Мер допуска, че дефицитът през 2022-а може да е и над 4.8% от БВП след като през идните седмици Макрон вземе решение за инвестиционните проекти и за плановете си за заетостта. 

Френският финансов министър обаче обещава, че няма да похарчи всичките приходи от по-високия растеж и част от тях ще отидат за редуциране на дълга и за попълване на дефицита, така че той да бъде под първоначалната прогноза от 5.3 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст