ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ние гласувахме за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври

Мая Манолова

Парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ гласува за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври 2021 г., но депутатите решиха да бъде факт от 25 декември 2021 г. С преизчисляването средно пенсиите ще се увеличат с 15 %, а за най-ниските пенсии увеличението ще бъде около 24 %. Това означава, че от 25 декември минималната пенсия става 370 лв.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в парламента относно приетата окончателно актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО).

"Парламентът прие през октомври, ноември и декември всички пенсионери, без значение от вида и размера на пенсия, да получават допълнително 120 лв. добавка", допълни Манолова.

"Прие се и предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ от 1 октомври 2021 г. майчинството през втората година да бъде 650 лв.", каза тя.

"Ние сме внесли и предложение за преизчисляване на социалните пенсии за инвалидност на хората с увреждания. За хората със 70 % до 90 % увреждане увеличението ще бъде с 25 лв., а за над 90 % увреждане – над 40 лв. Ще защитим това наше предложение и имаме уверение от всички народни представители, че ще го подкрепят", поясни още Манолова.

Тя подчерта, че коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" стои зад преизчисляването на пенсиите по начина, по който го предлага служебният кабинет. "Това е първото справедливо предложение след 2008 г. Възрастните хора на България бяха неглижирани, изоставени и пренебрегнати. 12 години от ГЕРБ не направиха нищо за пенсионерите и сега, когато има правителство, което предлага преизчисляване на пенсиите, от ГЕРБ са против", заяви Манолова от парламентарната трибуна по време на дебатите за актуализацията на бюджета на ДОО.

По-рано днес пред Нова телевизия тя бе категорична, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще подкрепи и добавката от 120 лв. до края на годината, и преизчисляването на пенсиите от 1 октомври.

"След като миналата година ГЕРБ са си позволили 3,1 млрд. лв. по необезпечени договори за „ин хаус“ и са дадени аванси по тях, пенсионерите не са разходът, който ще „бутне“ бюджета. Пари има, така че нека се погрижим за най-уязвимите", каза още Манолова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст