ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокурорски рейд в германското министерство на финансите

Олаф Шолц

Прокурори нахлуха в четвъртък в министерствата на финансите и правосъдието като част от разследване на правителствената агенция за борба с изпирането на пари. Прокурорският рейд ще хвърли сянка върху кандидата за канцлер Олаф Шолц, който е действащ финансов министър, а разследването за финансови престъпление се случва в навечерието на изборите, съобщава "Ройтерс".

Проверката се извършва срещу Финансовото разузнаване на Германия – агенция, която е под шапката на Министерството на финансите. Министерството е под контрола на Олаф Шолц – кандидатът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за канцлер.

Прокурорите следва да изсветлят въпроса дали Финансовото разузнаване е укрило информация за съмнителни транзакции към Африка. Твърди се, че банките са подали тази информация към агенцията.

Рейдът идват в ключов момент за Шолц, който според социологическите проучвания има добри шансове да стане канцлер след изборите на 26 септември.

Агенцията за финансово разузнаване, заедно с финансовия регулатор BAFIN, която също е под контрола на финансовото министерство, бяха критикувани и за това, че не успяха да идентифицират проблемите в платежната компания Wirecard, която се срина. Анализаторите определят аферата като най-големия следвоенен финансов скандал в Германия.

Говорител на прокуратурата заяви, че разследването е започнало след жалби, че Финансовото разузнаване на Германия не е предприело действия срещу съмнителни транзакции за милиони евро в периода 2018-2020 година.

Претърсването в министерствата е направено, за да се установи дали някой е издал изрична заповед към агенцията да игнорира подозрителните парични потоци.

Прокурорите заявяват, че агенцията е била предупредена от банките поради опасения, че парите са свързани с трафика на оръжия и наркотици, както и с финансиране на тероризъм.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст