Германският президент порица предразсъдъците към мигрантите

щайнмайер

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се изказа срещу предразсъдъците, с които продължават да се сблъскват мигрантските общности, и похвали приноса на турци, италианци и други чужденци за германското общество, предаде ДПА.

Германското икономическо чудо и преди, и сега се дължи до голяма степен на работата на италианци, гърци, испанци и турци. Нещо повече, на тях се дължи и развитието на германското общество, каза Щайнмайер на церемония в Берлин по случай 60-годишнината на споразумението с Турция за набиране на работници. Според Щайнмайер има много неща, за които Германия трябва да благодари на гастарбайтерите и техните потомци.

Той отбеляза и приноса на съюзниците на бившата Германска демократична република като Куба, Виетнам и Мозамбик. Всички те са допринесли днес Германия да е по-отворено, разнообразно, икономически силно и проспериращо общество.

Щайнмайер говори и за унизителните практики, на които в миналото са били подлагане хората, набирани за работа в Германия, като специално обърна внимание на претърсването на работниците.

"Нямаше езикови курсове, нямаше подкрепа, нямаше политика за интеграция и всъщност така бе поради простата причина, че интеграцията не беше желана", каза президентът.

Той разкритикува факта, че все още децата на мигрантите имат по-малко възможности в областта на образованието, че все още има предразсъдъци при наемането на работа и даване на жилища под наем.

Щайнмайер отбеляза, че има предразсъдъци и срещу исляма и призова и в Германия да се организира обучение на имами. "На мюсюлманите трябва бъде позволено да живеят според вярата си, в цялото й разнообразие, в сърцето на нашето общество – заедно, а не против нашата демокрация", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст