Кирил Петков и Асен Василев имат много голям капацитет

Министерски съвет Огнян Герджиков

Ако сравняваме с предходния парламент, който имаше съвсем кратък живот, този, който ще има подобен живот, като че ли е с една идея малко по-интелигентен. Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание (2001 – 2005). Професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. е служебен министър-председател на България.

Той коментира, че в трудната обстановка председателят на Народното събрание Ива Митева се справя сравнително добре. "Действително тя няма достатъчно натрупан опит,  макар че виждаме, че сега в по-голяма степен овладява залата в сравнение с предходния парламент, където тя в известна степен беше безпомощна. Това е съвсем естествено и нормално. Но тя е човек, който е много добре подготвен юридически, точно в тази материя, в която е необходимо човек да е наясно за един председател на парламента. Тя натрупа известна рутина и това ѝ помага. Бих казал, че се справя твърде добре", каза бившият парламентарен шеф.

Проф. Огнян Герджиков прогнозира, че резултатите на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да са много по-различни от тези на последния вот, "освен, ако не се появи тази политическа сила, за която се говори упорито, която може да събере много от протестния вот", имайки предвид евентуалния политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Това са хора, които имат много голям капацитет. Аз лично много ги харесвам. Те няма да имат време да създадат нова партия, защото времето ще е много кратко, но биха могли да се пришият към съществуваща партия – нещо, което стана преди 20 години", отбеляза Герджиков.

На въпроса – ако не се появи нова политическа формация, какви ще са резултатите, той отговори: "Тогава най-ме е страх, че ще се повтори почти същото, което е в настоящия парламент. Може би "Има такъв народ" ще слезе малко, тъй като те не можеха да изиграят добре картите си. Това ще смъкне от доверието на избирателите към тях. Така си мисля. БСП може да качи малко. ГЕРБ също".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст