Кристалина Георгиева: Не може до безкрай да се наливат помощи

Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова българите да се ваксинират по-активно. Тя категорично заяви, че в държавите с висок процент на ваксинирано население икономиките се възстановяват по-бързо.

"Притесняващо е, защото виждаме, че в другите страни в Европа, където ваксинирането е на по-високо ниво, функционирането на икономиката се ускорява. В България имаме по-малко активна кампания за ваксинирането и същевременно огромна дезинформация", коментира Георгиева в интервю за БНР и предупреди, че като цяло неравномерната ваксинация в държавите поставя под риск по-бързото преодоляване на последиците от пандемията.

Тя смята, че рискът идва от това, че здравната система на една страна не може да се справя с равнището на заболелите. 

"Ние целим здравната система да може във всеки един момент да работи нормално, за да няма паника и за да не се налагат ограничителни мерки, да не я стопираме икономиката. Защото не може до безкрай да се наливат помощи, трябва да вдигнем на крака икономиката, а за да я вдигнем, трябва да преодолеем здравната криза", обясни тя и добави, че  покачващата се инфлация е преходна и засега не буди сериозно притеснение.

Според нея централните банки имат инструментариум, с който да овладеят покачващите се цени, ако процесът излезе от здравословния темп и той се крие основно във възможността за покачване на лихвените равнища. Това от своя страна обаче поставя въпроса за цената на държавния дълг навсякъде по света: "Ако имаме покачване на лихвите, което се случва по-бързо, отколкото сега го предвиждаме, това може да доведе в развиващите се страни и в страни с нови пазарни икономика, а и дори в развитите страни, до сериозно дългово напрежение".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст