САЩ и Китай опитват да се помирят

сащ китай

Президентите на САЩ и Китай, Джо Байдън и Си Дзинпин разговаряха по телефона за бъдещето на търговските отношения на двете суперсили,  Така беше сложен край на седеммесечен период без пряка комуникация между ръководителите на двете най-големи световни икономики, съобщи Ройтерс. 

Разговорът се е състоял по инициатива на Байдън и продължил 90 минути, обяви Белият дом. Двамата лидери са обсъдили тези "сфери, в които нашите интереси съвпадат, и (онези), в които нашите интереси, ценности и перспективи се разминават". Те обърнали специално внимание на отговорността, която двете суперсили имат, за да гарантират, че конкуренцията между тях няма да се превърне в конфликт.
Отношенията между Вашингтон и Пекин са в най-ниската си точка от десетилетия и това е едва вторият разговор между Байдън и Си, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари, се казва в изявление на Белия дом.

Си Дзинпин изрази съчувствие за жертвите и имуществените загуби от урагана Айда, след което посочи, че от известно време американската политика спрямо Китай създава трудности за развитието на двустранните отношения, което не отговаря на коренните интереси на двата народа и общите интереси на света. Китай е най-голямата развиваща се държава, а САЩ – най-голямата развита страна. Ако съумеят да си сътрудничат, ползите ще са не само за всяка от тях, но и за целия свят. Ако продължат с конфронтациите обаче, всички ще са на загуба, съобщава Радио Китай.

Байдън заяви, че няма причина за конфликти между двете държави заради конфронтациите. САЩ никога не са имали намерение да променят политиката за единен Китай. Те са готови на по-откровен обмен и конструктивен диалог, за да може отношенията между двете страни да се върнат в нормалните релси. Вашингтон очаква да засили контактите и сътрудничеството с Пекин по важни въпроси, като климатичните промени. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст