Албанският президент даде мандат на Еди Рама да състави кабинет

еди рама

Президентът на Албания Илир Мета даде мандат на лидера на социалистите Еди Рама да състави новото правителство, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Мета подписа указа снощи, веднага след конституирането на парламента. С това започна да тече срокът от 10 дни, в който Рама трябва да представи състава и програмата на правителството в парламента, който трябва да ги включи в дневния си ред за одобрение.

Последната дума за министрите има президентът Мета, който трябва да подпише укази за всеки от тях в срок от седем дни. Конституционно право на президента е да не подпише указ за някой от предложените министри. Одобрените от държавния глава кандидатури отново се гласуват в парламента в срок от 10 дни. Преди да поемат постовете, премиерът, вицепремиерът и министрите полагат клетва пред президента.

Що се отнася до състава на новото правителство, оповестен по-рано, няма големи изненади, освен че от 16 предложени министри 12 са жени. Това е третото поред правителство на Ери Рама, чиято Социалистическа партия победи на изборите на 25 април

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст