След 10 часа дебати: Парламентът прие актуализацията на бюджета

Парламент

След близо 10-часово заседание парламентът прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет.  Бяха гласувани одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната  част с 2.5 милиарда лева, а на разходната – с 2.3 милиарда лева.

В актуализирания бюджет са заложени мерки в подкрепа на заетостта и бизнеса. Отделени са и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите. Разпределени са 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за обезщетение за нереализирани пътувания на фирмите. Ще бъдат раздадени допълнителни възнаграждения за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда. 

За здравеопазване са предвидени 225 милиона лева, в които са включени и допълнителни средства за закупуване на лекарството ремдесивир.

Предвидени са средства в случай, че се наложи армията охранява границата, като депутатите разрешиха и отпускането на суми за закупуване на дрон за наблюдение. Така общо 60 милиона лева получиха ведомствата, които отговарят за контрола на мигрантския натиск .

Министерството на отбраната получава до края на годината допълнително 20 милиона лева, МВР –  37 милиона, Държавната агенция за бежанците –  почти 700 хиляди лева. 

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лева в бюджетите на образователните институции. Беше гласуван и трансфер към общините за местни дейности от 100 милиона лева.

Не мина предложението Комисията за енергийно и водно регулиране да получи над 16 милиона лева за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения.

В пленарната зала не липсваха и скандали. Депутатите не гласуваха и предложението на служебния финансов министър Асен Василев, с което искаше да се даде възможност на Агенция "Пътна инфраструктура" да сключи анекси към договорите, които са на стойност над 50% от предвидените в Закона за обществените поръчки. Министърът обоснова предложението с обезпечаване на текущите ремонти и зимната поддръжка. Идеята бе редакционна на предложението на Мария Капон от ИБГНИ в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет. Предложението на Василев депутатите да направят промени в Закона за обществените поръчки доведе до скандал и прекъсване на заседанието за почивка.

"Това е много важно решение, тъй като става въпрос за около милиард и триста милиона. Това разрешение позволява да се сключат и да се направят допълнителни възлагания на стойност до 100 милиона по тези договори за зимната поддръжка, за да сме сигурни. Ако това не се направи, няма кой да чисти пътищата. Никога не сме правили подобно нещо, тъй като има правени плащания по тези договори в нарушение на Закона за обществените поръчки", каза финансовият министър.

Георги Свиленски от БСП реагира на казаното министъра. "Това вече е върхът на управлението на ето на тези двама колеги бивши министри  – Петя Аврамова и Николай Нанков, който кара Народното събрание със закон да наруши Закона за обществените поръчки", каза социалистът.

Радомир Чолаков от ГЕРБ попита как е възможно законодателният орган да се намесва във фирмени взаимоотношения: "Моля наистина всички колеги юристи в залата, ама наистина от сърце ви моля, да излезете и да ми обясните какво точно ще гласуваме. Каква е неговата юридическа стойност и как законодателният орган променя договорни отношения?"

Стана ясно, че въпросното предложение не може да бъде дискутирано, защото е несъвместимо с предмета на обсъждането.

Спор предизвика и настояването за намаляване държавната субсидия за партиите от осем лева на един лев. "Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев", предложи Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Бих размисъл върху вашето предложение, ако ми кажете за това, че не направихте правителството – колко ще изхарчим сега за изборите", репликира Иван Иванов от БСП.  

"Ние ще подкрепим това предложение от "Изправи се. БГ! Ние не идваме". Също така върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, както беше гласувано на референдума през 2016 година", каза Мая Манолова.

"Бихте ли ми казали вие защо не направихте правителство и сега ще отидем на избори", попита Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Депутатите събраха подписи за извънредно заседание, на което да бъде разгледан на второ четене законопроектът за Бюрото за защита на свидетелите.

След полунощ народните представители направиха и политически декларации. От ГЕРБ поискаха президентът да насрочи извънредните парламентарни избори.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст