Бойко Рашков забрани на катаджиите да се крият в храстите

КАТ Полиция проверки

Министерско разпореждане забрани на катаджиите да се крият в храстите. Това става ясно от писмен отговор на служебния вътрешен министър Бойко Рашков на въпрос на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров. "На 18.06.2021 г. писмено е разпоредено до всички служители на ведомството, осъществяващи дейности по опазване на обществения ред и контрол на пътното движение, същите да се изпълняват чрез: Видимо присъствие, както на служителите, така и на служебните автомобили", посочва Рашков в отговора.

Депутатът Димитров мотивира питането си с опасността от изненада при внезапно изскочил полицай. "За младите шофьори е особено рисково, когато има полицаи в храстите, защото те са по-неопитни и това може да доведе до пътни инцидентни от тяхна страна. Не хората да бъдат глобявани, не това трябва да бъде целта. Целта трябва да бъде да има по-малко инциденти по пътищата", заяви Димитров.

Бившият шеф на столичния КАТ и настоящ експерт по безопасност Богдан Милчев обаче е скептичен, че това ще намали инцидентите. "Не може и не трябва да отпада нито един вид контрол – контролът е както статичен, така трябва да бъде и динамичен, както явен, така трябва да бъде и негласен. Има инструкция за контрола на пътното движение и с нито едно разпореждане, нито един министър не може да промени тази инструкция“, посочи той пред bTV.

В разпореждането пише още камерите за наблюдение да се поставят само на места с доказана концентрация на катастрофи. "Абсолютно всички стационарни камери не са на такива места. Нека всички граждани, които имат електронни фишове от 18.06 да се обърнат към нашите юристи в Института за пътна безопасност и ние ще ги предоставим на г-н Рашков да ги отмени, защото те не са направени на места с концентрация на ПТП", каза Милчев.

Димитров е убеден, че решението е правилно и призовава всички граждани да снимат и сигнализират за скрити полицаи по пътищата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст