От ГЕРБ мислят да издигнат Петър Стоянов за президент

Петър Стоянов

От ГЕРБ обмислят кандидатурата им за президент да е Петър Стоянов. Това се разбра от думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, след като по-рано беше потвърдено, че Бойко Борисов и Даниел Митов не са сред обсъжданите кандидати за президентския пост.

"ГЕРБ ще издигне кандидат на базата на концепция. Профилът на нашия кандидат за президент трябва да бъде профил на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси. Който може да направи първите крачки за излизане от политическата криза, в която се намираме", отбеляза Биков пред БНР. Второто важно за кандидата на ГЕРБ за президент е да може да привлече всички, които не харесват Румен Радев.

"Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години. Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на Европейския съюз и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов", изтъкна Тома Биков. И уточни, че се обсъждат различни кандидати, сред които няма жена, но предстои да бъде взето решение от структурите на ГЕРБ. 

"Проблемът в момента е, че никой не иска да управлява. Да не би "Има такъв народ" или "Демократична България" да искат да управляват? Всички искат да са в опозиция. Ние бяхме изключително притеснени по време на гласуването на актуализацията на бюджета и си говорехме с колеги, че ако се наложи ние да управляваме след предсрочните парламентарни избори, ще ни бъде изключително трудно в тази ситуация.  Ако имаше правителство, вероятно цялата му дейност щеше да премине като гласуването на актуализацията на бюджета", заяви депутатът.

Той подчерта, че от ГЕРБ са били против тази актуализация, защото правителството е можело да вземе решенията в частта за антикризисните мерки, както правителството на Бойко Борисов е въвело с решения на Министерския съвет всички антикризисни мерки: "То затова е криза, защото трябва да се вземат бързи решения. Има ги парите. Има едни 3,5 млрд. лева, които са достатъчни и те могат да ги използват, ако знаят как. Въпросът е, че те не знаят как."

По думите му ГЕРБ няма доверие на служебното правителство и затова не са гласували на първо четене бюджета, защото подкрепата за бюджета е като вот на доверие. Биков подчерта, че ГЕРБ-СДС са имали пълната готовност да бъдат "конструктивна опозиция в 46-ото Народно събрание". "В 45-ото Народно събрание срещу нас имаше много силен и тежък натиск от страна на всички политически сили. В 46-ото те се изпокараха помежду си и дори на моменти забравят за нас и ние имаме възможност да кажем какво мислим", коментира депутатът, който е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. По думите му след 4 април всички са били срещу ГЕРБ, след 11-и юли конструкцията е всички срещу всички: "Гаранцията, че след 14 ноември ще стане по-лесно, е никаква. Смятам, че ще стане още по-сложно. Пъзелът може да бъде решен с разум, с по-дълбока интелектуална нагласа и с воля всяка от политическите сили да загърби партийните си интереси и лекотата на това да казва колко е лош другият."

Тома Биков посочи президента Румен Радев като другия фактор в реденето на политическия пъзел: "Един от факторите за настоящата ситуация на безизходица е президентът Радев. Партиите, които отказаха да носят отговорност и да съставят правителство, са партиите, които бяха подкрепяни от Радев и които продължават да подкрепят Радев. ИТН, ИБГНИ и БСП подкрепят Радев за втори мандат, ДБ се чудят дали да имат свой кандидат."

Коментарът на Тома Биков за реформата в прокуратурата и отнемането от главния прокурор на Бюрото за защита на свидетели беше, че ГЕРБ-СДС обсъждат дали да подкрепят предложението на "Демократична България": "Не защото смятаме, че това е някакво велико предложение, а за да премахнем всички съмнения, че това за нас е някаква драматична тема. Аз съм от тези, които смятат, че трябва да подкрепим в пленарна зала това предложение. Една реформа не означава натискане на копче "за" в парламента. Тя след това има нужда от това да се управляват тези процеси. Да има хоризонт от време, в който да се постигнат резултати. Какъв  хоризонт от време могат да дадат в последния ден на парламента с един закон, който те написали на коляно преди две седмици. Кой ще управлява реформата?"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст