ДБ предлага утре да има извънредно заседание на парламента

Парламент Владислав Панев Атанас Атанасов

От „Демократична България“ предлагат на председателя на Народното събрание Ива Митева да свика утре извънредно заседание, на което да бъде обсъден проектът за закриване на специализирания съд и прокуратура и законопроектът за Висшия съдебен съвет (ВСС).

В неделя Митева отказа да свика днес извънредно заседание, защото това би било в нарушение на правилника.

Според Атанас Атанасов от „Демократична България“ обаче няма пречки да бъде свикано подобно заседание.

„Поне тези, които са пред второ гласуване, добре би било да влязат в зала. Иначе ще се окаже, че това Народно събрание се е събрало само да промени бюджета, за да осигури служебното правителство на президента. Нищо друго няма да свърши. Съгласен съм с тези колеги, които изразиха мнение, че председателят на Събранието си превишава правата в случая. Той няма правомощия да откаже“, каза Атанас Атанасов.

Вчера Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" заяви, че с отказа си да насрочи извънредно заседание  на парламента в понеделник председателят Ива Митева нарушава българската Конституция. 

Манолова изтъкна, че са изпълнили едно от необходимите условия за свикване на извънредно заседание с внасяне на искане от минимум 48 депутати с подписите на "Изправи се БГ!", "Демократична България" и "Има такъв народ". Тя посочи, че текстът на чл. 74 на Конституцията е ясен и една от хипотезите в нея казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание.

Манолова оспори и мотивите за отказа на Митева, че не са изтекли 72 часа до внасянето на доклада за второ четене на промените, свързани с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, тъй като по думите й, правилникът е предвидил изключения. Тя даде за пример актуализацията на бюджета, чието обсъждане е било включено, въпреки че докладът не е бил готов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст