Добавката от 120 лв. за пенсионерите е несправедлива, твърди експерт

пенсионер

Добавката от 120 лева за пенсионерите нарушава принципа на социалната справедливост, но е в изгода на големите партии. Няма никакво основание да даваш 120 лева добавка към пенсиите в момента, но имаше основание да направиш преизчисление на пенсиите.заяви пред  Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Нарушава се принципа на социалната справедливост. Партийната субсидия от 8 лева също не беше пипната. Очевидно е, че едрите партии имат голяма сметка. Получава се партиен олигопол – които имат големите пари, диктуват парада“, коментира икономистът.

Миналата седмица Народното събрание прие, че всеки пенсионер ще получи добавка към пенсията си за октомври, ноември и декември от 120 лева. По-рано депутатите приеха и друга важна точка от бюджета – от 1 октомври минималната пенсия става 370 лв. Предложението на ДПС за 120 лева добавка към пенсиите беше прието със 122 гласа "за", 93 "против" и 3 гласа "въздържал се". От "Има такъв народ" и "Демократична България" гласуваха "против".

Отхвърлено беше предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме!" за добавка от 50 лева месечно до края на годината и предложението на ГЕРБ за добавка от 100 лева. С промените в бюджета на ДОО беше одобрена и добавка от 50 лева към пенсиите за септември.

Като положителни факти, записани в актуализацията на бюджета, проф. Боян Дуранкев посочи помощта за бизнеса, която е над 400 млн. лева, както и парите за социални плащания, които са 222 млн. лева. Сериозен е разходът за предстоящите избори до края на годината, за които са отделени 133 млн. лева, каза още той.

„Добра е и актуализацията на плащанията по т.нар. пандемични пътеки за здравеопазването, включително и домашното лечение на COVID-19, но има законов конфликт, защото този, който ще трябва да изписва рецептите, ще реже от собствените си приходи. Което и да е служебно правителство се сблъсква със закони, които работят силно в интерес на големите пари. Източването на здравната каса и образованието са пробойни, които с дипломи от Харвард не можеш да запушиш“, коментира проф. Боян Дуранкев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст