Допълнително финансиране за студенти, които работят по специалността си

Цветан Симеонов

Допълнителното държавно финансиране за наука и образование трябва да бъде обвързано с постигането на конкретни икономически резултати. Това коментира по БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Според него е много важно задълбочаването на връзката между бизнеса и образованието.

„За такива успешни стъпки можем да посочим предвиждането на образование по предприемачество 1. клас, даването на възможност на хора от практиката да преподават и възможността да се сключват договори от фирмите директно със студентите“, отбелязва Симеонов. Сега трябва да се работи за по-добро качество, както на обучението по предприемачество, така и на преподаването от хора от практиката. Очакваме да се разшири прилагането на тази възможност за сключването на договори между предприятията със студенти и да придадем една по-голяма устойчивост на заетостта, а не както е сега да има често смяна на работните места, допълва експертът.  

Според него така българската икономика ще може да разчита на квалифицирани и добре подготвени млади специалисти. А и бизнесът смята, че  допълнителното финансиране в системата на образованието и науката трябва да бъде обвързано с поставянето на обективни цели и постигането на конкретни резултати.

„Такава една стъпка би трябвало да бъде финансирането на висшите учебни заведения да бъде в три фази поне. Едната фаза, която сега отсъства, е последните средства по финансирането на даден студент да бъдат предоставени на висшето учебно заведение тогава, когато година или две след това даденият студент след дипломирането намира работа. И по-добро финансиране да има за онези студенти, които намират работа по специалността. Това ще бъде най-добрият критерий, че усилията на преподаватели, на студенти, на работодатели, които ги приемат, на практика, не са били напразни“, казва Цветан Симеонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст