Г-жа Митева е малко повече емоционална, отколкото е разумно

Христо Иванов

В политическите реалности, в които влизаме показват, че няма да има една голяма партия, която да командва останалите, да раздава с черпака на едни, а да удря през ръцете други. Ще трябва да се научим да функционираме в политическа среда, в която има няколко средни партии, които трябва да намерят диалог и да запазят принципите си и да могат да направят коалиция. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов преди заседание на правната комисия в парламента. 

„Отстояването на тези технологии на правенето на такъв тип консенсуси, които да са принципни, е това което се случи в момента. Имахме 12 години управление доминирано от ГЕРБ, 30 години модел, в който винаги има един голям – излизаме от това нещо и то е сложно и трудно, но се случва, и аз мисля, че това е добре. Ако успеем да си извадим изводите, може да бъде позитивно“, подчерта той.

„Що се отнася до работата, актуализацията на бюджета беше много важен въпрос. Надявам се поне символно да можем да направим една от промените, свързани със съдебната реформа – отнемане на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, който го превърна в своя преторианска гвардия. Това се надявам парламентът да може да го свърши, още повече, че президентът даде допълнителен ден време, така че се надявам това да се случи. Ако това бъде направено, то ще очертае мнозинството на онези политически формации, които въпреки всички различия, спорове и взаимни недоволства, ще дадат помежду си знак, че има нещо, което може да ги обедини. Това е и очакването на българските граждани“, коментира още Иванов.

Във връзка с процедурния спор за извънредното заседание на Народното събрание, съпредседателят на "Демократична България" заяви:

„Г-жа Митева е малко повече емоционална, отколкото е разумно. Правилникът затова е правилник, за да има различни процедурни възможности и ако човек има желание да се свърши работа, винаги може да го направи. Слава Богу президентът даде този ден, надявам се да го използваме добре. Така че да не спорим за това кой по-добре знае правилника“, обобщи Христо Иванов.

„Явяваме се на трети избори с обещанието колко е важно решението за Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор и на председателя няма нужда това нещо някой да му го казва и това важи не само за председателя на комисията, така и за председателя на парламента", подчерта той.

Христо Иванов добави: „Ако това наистина ни е важно, това е наш зор, но нали някой е поел отговорността да бъде председател. Основната работа на председателя е да съобразява процедурата според политическите приоритети. Аз не искам да влизам в поредната порция взаимно сочене на пръсти. Ние сме поискали ускорено разглеждане на тези въпроси, без от моя страна да има никакви квалификации и нападки. Емоциите ще утихнат, надявам се. Срокът от 72 часа при нормални обстоятелства не ми се струва дълъг. Това е разумен технологичен срок. Той трябва да бъде съобразен с политическите реалности. Когато има един парламент, на който времето му изтича, а трябва да свърши това нещо, защото два пъти сме се явявали на почти референдум. Всички ние дойдохме като партии на промяната, а една от основните точки на промяната е по отношение на съдебната власт. Това трябваше да бъде отчетено и не може технологичните срокове да бъдат по-важни от това“. 

Той уточни, че технологичните срокове възникват само защото преди това някой не се е погрижил да придвижи тези въпроси в нормалните срокове. Иванов призова да не се опростяват нещата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст