Гърция ще покрива 80% от сметките за ток

атина гърция коронавирус

Гръцките власти обявиха, че 80 процента от предстоящото увеличение на тарифите за електроенергия ще бъдат покрити от държавата, съобщи АНА-МПА.

През четвъртото тримесечие всички домакинства ще получат субсидия за първите потребени 300 киловатчаса, които трябва да покрият голяма част от повишаването на цените в сметките за ток. Общата предвидена сума за субсидиите е 150 млн. евро.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Икономиу уточни, че субсидията е отпуска заради скока на цените на електроенергията и  засяга всички тарифи на Обществената електрическа корпорация, а частните енергийни компании ще бъдат принудени да ги следват, защото в противен случай ще загубят клиенти. Освен това се очаква 20 % увеличение на надбавката за отопление.

"Пакетът от мерки надхвърля 3,5 милиарда евро и най-важното е, че данъците се намаляват и доходите се увеличават. Това дава много важна мотивация на новото поколение да играе водеща роля чрез образование, работа, използване на технологии, генерално за живот в променящата се страна“, обясни говорителят. 

Миналата седмица премиера Кирякос Мицотакис обяви мерки в подкрепа на домакинствата за компенсиране на очакваното поскъпване на храните и електрическата енергия на фона на по-високите цени за транспорт, на суровините и на енергията. Сред тях са намаляване на данъка върху продажбите до юни 2022 г. за кафето, транспорта, безалкохолните напитки, кината, фитнес залите, школите по танци и туризма.

Междувременно гръцкото правителство повиши очакванията си за растежа през 2021 г., като прогнозира, че икономиката ще отбележи най-голямото си разширение от около две десетилетия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст