ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България стана част от инициативата „Влак Свързана Европа“

христо алексиев МТИТС

Първият си подпис като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев постави при отбелязването на инициативата „Влак Свързана Европа“. Това стана по време на церемония за изпращане на влака, който преминава през България по повод Европейската година на железопътния транспорт. Европейският комисар по транспорта Адина Вълян заяви по повод на инициативата: „Железопътният транспорт оформи нашата богата, обща история. Но железопътният транспорт е и бъдещето на Европа, нашият път към смекчаване на изменението на климата и стимулиране на икономическото възстановяване от пандемията, като изграждаме неутрален по отношение на въглерода транспортен сектор."

„В момента с европейско финансиране се изпълняват железопътни проекти на стойност 3 млрд. лева“, заяви Христо Алексиев в своето приветствие към представителите на Европейската комисия.

В последните 15 години се реализираха огромни инвестиции в железопътната инфраструктура, като целта остава завършването на основните европейски коридори, преминаващи през страната. По думите на министър Алексиев интермодалният транспорт трябва да получи своето заслужено място, защото това ще гарантира по-добри условия и конкурентни цени на транспортната услуга, в полза на икономиката. „Дигитализацията в железопътния сектор е друг аспект в нашата работа, който има сериозен потенциал и трябва да ускорим превръщането на железниците в съвременни иновативни предприятия“, коментира Христо Алексиев.

По повод Европейската година на железопътния транспорт бе валидирана пощенска марка.

Пред журналисти министър Алексиев обясни, че основни приоритети в неговата работа ще бъдат ускоряването на работата по всички инфраструктурни обекти и стриктен контрол на изпълнението на концесионните договори в системата.

След края на церемонията влакът продължава своята европейска обиколка към Русе.

 

Влакът „Свързана Европа“

(Connecting Europe Express), специално създаден в рамките на Европейската година на железопътния транспорт 2021 г., потегли от гарата в Лисабон на 2 септември. Той ще спре в повече от 100 населени места по време на петседмичното си пътуване, преди да пристигне в Париж на 7 октомври 2021 г., свързвайки Португалското, Словенското и Френското представителство на Съвета на ЕС.

По маршрута са планирани различни събития за посрещане на влака на гарите в цяла Европа.

Влакът „Свързана Европа“ стана възможен благодарение на партньори от европейския железопътен сектор и институции на ЕС, както и със съвместните усилия на заинтересованите страни на национално и местно ниво. Поради различните междурелсия в Европа, влакът „Свързана Европа“ ще включва в действителност три влака – Иберийския влак (пътуващ между Португалия и Испания), Стандартния влак и Балтийския влак, които ще се срещнат. Проектът напомня за недостатъчната оперативна съвместимост между някои части на европейската железопътна мрежа, но също така ще демонстрира много доброто сътрудничество между железопътните предприятия и управителите на инфраструктура.

Вагоните са осигурени от различни европейски железопътни компании.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст