ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Онлайн банков кредит – алтернатива на “бързите заеми”?

кредит

Все повече банки извеждат кредитирането на дребно извън клоновете си и насърчават своите клиенти да кандидатстват онлайн. Основното разбиране е, че когато става дума за сума, която е по-малка от стандартния потребителски кредит, онлайн кандидатстването е доста по-удобно и за клиента, и за кредитната институция.

По-малките суми спрямо стандартния потребителски заем предполагат търсене на средства най-много до 10 000 лева. Освен тези вариации в размера, доста гъвкав е и срокът за издължаването, като в повечето случаи то се извършва за няколко месеца или до две години. Банките съветват към подобен продукт да прибягват по-скоро хора, търсещи бързо финансиране и на които не са им необходими големи суми в бъдеще, а просто искат да закърпят бюджета си до получаване на заплата, пенсия или друг очакван приход.

Едно от удобствата в случая е, че кандидатстването отнема много малко време, а парите стигат до кредитополучателя бързо. Освен това не се налага висене по опашки и излишно попълване на документи. В онлайн платформата кандидатът попълва данните от личната си карта и посочва телефон или имейл адрес, на който да получи известие дали е одобрен. Останалото като е работа на кредитните консултанти на банката. Те правят проверка в Националния кредит регистър, както и в НАП и НОИ дали лицето е осигурено и има трудов договор.

С предлагането на онлайн кандидатстване и по-олекотена процедура банките очевидно се опитват да си върнат територията, която им бе завзета от т.нар. фирми за бързи кредити. В продължение на години те отнасят най-много критики заради размера на лихвите и таксите, които начисляват. Често те са в пъти по-високи от предлаганите от банките.

Ще припомним, че през 2014 г. бяха въведени промени в Закона за потребителски кредит, чиято цел бе да прекратят лошите практики за прекомерно високи лихви и такси. Поставен беше таван на Годишния процент на разходите (ГПР), който не бива да надхвърля пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения по кредита. Въпреки това, както "БАНКЕРЪ" посочи в публикацията си "Бързите кредити превръщат закона в швейцарско сирене" от 31 юли т.г., в договорите за заем от небанкови институции има и други капани. Например някои критерии за обявяване на предсрочно погасяване, начисляване на такси и комисиони извън законоустановените, както и кратките срокове и невъзможни условия за осигуряване на поръчител.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст