ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петя Първанова: За момента няма проблем с нова бежанска вълна

Петя Първанова

Агенцията за бежанците отговаря за четири териториални поделения, в които се настаняват лица, потърсили международна закрила в нашата държава. Поделенията се намират в София, Харманли, село Баня и Пъстрогор. Заетостта на всичките центрове е 30 процента. В момента ситуацията е спокойна и няма нищо притеснително. 

Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова в отговор на въпрос има ли проблем с нова бежанска вълна.

По думите й 1560 са чужденците в производство за международна закрила, настанени в центровете. Основно те са от Афганистан, Сирия, Ирак и по няколко човека от други държави.

Вълна от Афганистан след последните събития няма. Лицата, които търсят закрила в България, са такива, които се намират в съседните държави, или такива, които са пребивавали в други държави и сега успяват да стигнат до страната ни, за да потърсят закрила.

По думите ѝ компетентни органи за охрана на границата са Гранична полиция и органите на МВР. Когато лице пресече нелегално границата и това се установи, то се задържа, обясни Първанова пред БНТ. Лица, подали молба за международна закрила, биват настанявани в центровете у нас.

През последните две години, търсещи закрила у нас основно са мъже, обясни Петя Първанова. Жените са 5 или 6%, децата до 18 г. – придружени или непридружени, са между 35 и 40%, като тази година няма разлика, отбеляза председателят на Държавната агенция за бежанците.

"57 деца посещават училища, те са заявили желание да се обучават у нас, като те до два-три месеца проговарят български", допълни тя.

Относно издръжката на мигрантите тя обясни, че България получава средства под формата на солидарност от Европейския съюз. "50 на 50 се осигурява финансиране от държавния бюджет и от Фонда "Убежище, миграция и интеграция". За храна, за 30% заетост бюджетът е около 200 000 лева месечно", каза Петя Първанова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст