Приемем ли еврото, трябва да измислим нова усмирителна риза

Министерство на финансите

Министерството на финансите под ръководството на новия служебен министър Валери Белчев започва работа по изготвянето на Бюджет 2022. Това стана ясно по време на брифинг в МФ, където Асен Василев предаде властта на своя наследник във второто служебно правителство с премиер Стефан Янев. Белчев не представи конкретни бюджетни разчети, но пое ангажимент, след като реално встъпи в длъжност и се запознае с числата да направи анализ публично.

На свой ред Асен Василев съобщи, че няма притеснения относно управлението на дълга и предстоящите големи погашения през март 2022 година. От думите му стана ясно, че Законът за публичните финанси позволява да се рефинансира дългът, дори ако няма избрано редовно правителство и одобрен бюджет за следващата година.

Василев каза, че не е коректно да се обявяват предстоящи дългови емисии, защото това ще е в помощ на банките. "Емисиите се обявяват седмица по-рано, за да се постигне по-добра доходност. Емисии на международните пазари на този етап не се предвиждат", обясниха Белчев и Асен Василев. От думите им стана ясно, че резки промени в ръководството на Министерството на финансите няма да се правят.

Докато бе финансов министър Асен Василев отказваше да сподели позицията си за приемането на еврото в България. Той обаче изпълни ангажимента си да направи коментар, когато вече не е на поста:

"България на практика е приела еврото, защото курсът е фиксиран благодарение на Валутния борд. Например в момента курсът лев-долар се определя спрямо курса евро-долар. Инфлацията в България е внос, в зависимост как Европейската централна банка печата евро. От тази гледна точка смяната на лева с еврото е технически въпрос. Другият въпрос е, че Бордът ограничава развихрянето на популизъм в парламента и поемането на прекалено големи дългове. Приемем ли еврото тази усмирителна риза изчезва. Това е много опасно. Трябва да се проведе широк обществен дебат, за да се изговорят ползите, загубите и притесненията около еврото. Трябва да намерим и нова усмирителна риза, така че да не влезем в дългова спирала", обясни Василев, който ще се включи в нов политически проект заедно с колегата си Кирил Петков.

Асен Василев постави под въпрос дали този дебат може да се случи до 2024 година. Това индикативната дата за приемането на еврото в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст