ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Туристическият бранш поиска Радев да смени Кацаров и Балтова

Стела Балтова - мин. на туризма

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) разпространи своя позиция, за да изкаже недоволство от избора Стойчо Кацаров и Стела Балтова да останат служебни министри на здравеопазването и на туризма. 

"С решението си министър на туризма да остане Стела Балтова, президентът Румен Радев не пожела да се вслуша в исканията на бранша, категорични са от АТИБ. Туристическият бранш е на крак от началото на септември, но явно този факт не притеснява управляващите", се казва в становището, което е изпратено и до държавния глава. 

От него става ясно, че браншовата организация е била готова да лансира свой кандидат за поста министър на туризма. 

"За целия си мандат до тук, министър Балтова не направи нищо за подпомагане на най-пострадалия от КОВИД-19 бранш. Вместо да създаде нови условия и конкретни мерки за предпазване и рестарт на туристическия бизнес, Министерството на туризма в лицето на г-жа Балтова ревизира и опорочи програми реализирани от предишни правителства.  Единствените „рожби“ на  управлението на г-жа Балтова са програмата за безплатни тестове на туристи при влизане в България, която имаше живот само 9 дни и претърпя пълен провал, както и програмата „Отново заедно“, която също е на път да се обяви за провалена, след като за изпълнени услуги все още не е платено.  Ако целта на министър Балтова е неглижирането на проблемите в сектора и обезличаването на българската туристическа индустрия, то АТИБ смята, че министърът се справя перфектно. Сега, когато сме пред прага на зимния сезон, отново сме „напълно готови“ въпреки, че нямаме абсолютно никаква реклама и визия откъде ще дойдат така желаните от бизнеса туристи. За да имаме туризъм двете най-важни министерства са това на туризма и на здравеопазването. Едното рекламира дестинацията, а другото съобщава мерките за влизане в страната. На този етап няма и наченки за общи действия, което е ясен знак за професионалистите в туризма, за провален зимен сезон", казват от Алиансът на туристическата индустрия.

За преназначението на Стойчо Кацаров от АТИБ са на мнение, че неговите заповеди, свързани с COVID-19, са неадекватни, половинчати и ще продължават да водят до ниски резултати и неясна бизнес среда.

"Не искаме да повярваме на твърденията, че необходимите промени в служебния кабинет не са направени от президента заради защита на политически цели и нежеланието да се признае, че някои от заемащите постове в правителството, съставено от президента Румен Радев, са грешен избор. Защото не би било далновидно да се жертва цял сектор на икономиката за сметка на предизборна игра… Надяваме се президентът Румен Радев да прояви здрав разум и да спре агонията на туризма, като ревизира избора си с двамата министри Стела Балтова и Стойчо Кацаров", се казва още в позицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст