ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Унищожаването на работещи структури не е реформа

Парламент Иван Гешев

"За г-н Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции, обикновено я плащат българските граждани с цената на бум на престъпността. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно." Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашните изявления на служебния министър на вътрешните работи, че обвинител №1 е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ.

Главният прокурор направи изявлението си пред медиите на площад "Бански" в София, където присъства на откриването на бюст-паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България".

Според Иван Гешев има риск за защитата на свидетелите срещу мафията.

"Посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В Народното събрание казах, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. Отговорността от момента, в който влезе законът, Бюрото е в изпълнителната власт, е в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 година под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", заяви той по повод преминаването на Бюрото за защита към министерството на правосъдието.

"Точно това е проблемът със защитата на свидетелите, това че законът е писан на коляно, с бързане. Този закон, заедно със закона на бюджета, е най-важният закон в държавата. Защото така се оказва – в последните часове на Народното събрание се приема закон, с който се мести Бюрото по защита от една структура в друга", допълни Гешев.

"Под реформа не се разбира унищожаване на работещи структури", коментира той действията на последното Народно събрание за закриване на спецпрокуратурата.

Той заяви, че не се интересува от това какво ще се случи с охраната му, след като беше приет новият закон за НСО.

"Прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така", каза той. Според него това би било много тъжно за върховенство на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.

"Срещу държавността е да се приемат закони срещу личност", допълни Гешев относно нападките срещу него.

"Може би е символично, че в днешния ден, по инициатива на Асоциация на прокурорите се открива паметник на приятеля на България, 28-ия американски президент Удроу Уилсън, за който съм сигурен , че не много българи знаят. Те трябва да знаят, че може би благодарение на него и на други хора България съществува в сегашните си граници", коментира Гешев откриването на паметника на президента Уилсън.

По думите му само заедно и обединени можем да направим нещо в посока на държавата си, това, което са искали стотици хиляди българи, които са загинали за нея.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст