ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатската заплата в Германия е 10 000 евро

бундестаг

Заплатата на германския депутат трябва да е толкова висока, че да не му се налага да работи допълнително и извън Бундестага, гласи правилото. Размерът на депутатското възнаграждение се актуализира всяка година на 1 юли. В момента то възлиза на 10 012 евро месечно. Заплатата на германските законотворци е малко по-ниска, отколкото през 2020 година. Тази сума подлежи на данъчно облагане, пише Дойче Веле.

Депутатите заемат висок обществен пост с определен мандат и на всеки парламентарни избори трябва да се кандидатират отново. Според Конституционния съд, те могат да упражняват паралелно и старата си професия, но за това не им остава много време. Защото според закона за народните представители, депутатският мандат трябва да е в центъра на тяхната дейност.

Всеки депутат има право и на необлагаема с данъци сума за покриване на разходите, произтичащи от изпълнението на депутатските задължения. Един депутат има две работни места: в Бундестага в Берлин и в избирателния си окръг, където възникват разходи за поддържането на кабинет и съответен екип от сътрудници.

В Берлин пък трябва да се наеме второ жилище, което също струва пари. Този вид възнаграждение цели да покрие всички тези допълнителни разходи. То също се актуализира веднъж годишно. В момента тази сума възлиза на 4 560,59 евро месечно и не се облага с данъци.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст