ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Общо 444 000 лв. за преработвателите на рози

казанлъшка роза

Изплатени са 444 339 лв. на седем фирми по помощта de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 година, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Подадените заявления по помощта са 15, но само 11 от тях са оценени като допустими за подкрепа. Останалите четирима розопреработватели ще получат субсидиите си след приключване на допълнителните административни проверки.

Размерът на помощта е 0.30 лв. на килограм преработен цвят, уточняват от фонд "Земеделие". Преработвателите следва да са изкупили маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг розов цвят, не по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС, в обем не по-малко от 70% от обема през миналата година.

На подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза. Периодът, в който предприятията можеха да кандидатстват по схемата, продължи от 2 до 20 август.

Утвърденият бюджет по мярката възлиза на 3 млн. лева. Държавната помощ е отпусната, за да стимулира преработвателите в изкупуването на български розов цвят. Компенсаторната мярка ще покрие част от разходите, свързани с преработката на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 година.

От бизнеса и от агроминистерството са единодушни, че има наличие на сериозен дисбаланс между търсене и предлагане на розовото масло в национален и международен аспект. Производството на розово масло превишава два пъти потреблението, което поражда сериозни излишъци, а това от своя страна води до невъзможност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

Кризата от КОВИД 19 засегна сектора сериозно и българските розопроизводители изпитват  затруднения с реализация на продукцията. Така че са необходими мерки за подпомагане на розопроизводителите. А целта е  запазване на работната ниша и да се защитят всички участници в това производство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст