ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търсенето на офис площи се възстановява

Бизнес сгради бул. Цариградско шосе ново строителство Капитал форт бизнес - сгради

През първата половина на тази година над 1.1 млн. кв. м модерни офис площи са наети в столиците на 15-те държави от Централна и Източна Европа. Най-високо ниво на активност е регистрирано във Варшава (249 300 кв. м), следвана от Прага и Будапеща. Секторът на бизнес услугите продължава да генерира високи нива на търсене от страна на наемателите и представлява един от най-големите работодатели в региона, според доклад на Colliers.

Новото предлагане на офиси на споменатите пазари възлиза на малко над 640 000 кв. м, като още 2.2 млн. кв. м са в процес на активно изграждане и предстои да бъдат завършени през следващите две-три години.

Според експертите на Colliers поради пандемията на най-големите пазари на офис площи в Централна и Източна Европа през 2020 г. се наблюдаваше среден годишен спад до минус 30% както в брутното, така и в нетното търсене. Сходни резултати се наблюдават и през първата половина на 2021-а, но например във Варшава, Прага и Будапеща се забелязват първите признаци на възстановяване.

Сред най-честите наематели на офис площи са модерните бизнес услуги.

Най-голямо е предлагането на модерни офиси във Варшава (около 6.1 млн. кв. м), Будапеща (около 4 млн. кв. м) и Прага (3.7 млн. кв. м). В перспектива най-големият обем нови, модерни офиси в процес на изграждане в края на първото полугодие на 2021-а е в Будапеща (350 000 кв. м), Варшава и София. А най-висок процент свободни офис площи за същия период е в Сараево (30%), Тирана (16,5%) и София (16%). Най-ниските нива на този индикатор са в Любляна (4%), Загреб (5%) и Талин (7.3%).

Според  Colliers регионът на Централна и Източна Европа все още привлича нови инвестиции и отчита разширяване на съществуващите центрове за бизнес услуги. Тази тенденция се очаква да продължи за още доста години и до голяма степен се дължи на работната сила в региона, състояща се от добре образовани и талантливи хора. Наистина, след пандемията, работата вече никога няма да е същата, тъй като тя се отдели от физическото местоположение, но компаниите се нуждаят от общ знаменател, за да гарантират, че ще задържат хората в гравитационното си поле – един от тях ще е офисът като социална среда.

 

В София

също се регистрират по-високи нива на търсене на офиси през първите шест месеца на 2021 година. Обемът на сключените сделки е 70 330 кв. м, което е с 6% по-високо като стойност спрямо първото полугодие на 2019-та.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст