ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна гласуването на парламентарните избори в Русия

държавна дума русия руски парламент долна камара

От 17 до 19 септември в Русия ще се проведат избори на различните нива на управление. Гражданите на страната предстои да изберат депутати в Държавната дума и 39 регионални парламенти. Също така в тези дни се провеждат и общински избори.

Избирателните секции ще работят три дни. От Централната избирателна комисия обясняват този начин на гласуване с грижа за здравето на гражданите в условията на коронавирусната епидемия. 

Основният ден за гласуване е 19 септември.

Парламентарните избори в Русия се произвеждат по смесена система. Половината от всички 450 депутати в Държавната дума се избират мажоритарно, другата половина – пропорционално.

Социолозите прогнозират победа на управляващата партия “Единна Русия”. 

В ЦИК да регистрирани за участие 14 политически партии. Още една партия – Руски общонароден съюз, е получила отказ за регистрация заради недостатъчен брой събрани подписи (93.9 хиляди вместо необходимия минимум от 200 хиляди).

Всичките 14 партии са допуснати до изборите без да представят списъци с подписи на избиратели, тъй като те са  представени в Държавната дума или в регионалните парламенти. От тях 11 са взели участие и в парламентарните избори през 2016 година. Тогава законоустановената петпроцентна бариера бе преодоляна от четири партии ("Единна Русия", "Комунистическата партия "Комунисти в Русия", Либерално-демократическата партия на Русия и "Справедлива Русия").

 

Държавната дума 

(на руски: Госуда́рственная ду́ма или Госду́ма) е долната камара на Федералното събрание – парламента на Русия.

Състои от 450 депутати, като за депутат може да бъде избран всеки гражданин на Руската федерация, навършил 21-годишна възраст и имащ право да участва в избори. Едно и също лице не може да бъде едновременно депутат в Държавната дума и в Съвета на Федерацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст