ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът “Янев 2” скоро ще внесе Плана за възстановяване в ЕК

Стефан Янев

Ние сме в уникалната ситуация да правим трети поред избори в една година, подчерта Стефан Янев и това е в резултат от неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората. Това е феномен и трябва да се търси решение, партиите трябва да търсят път към хората и да си зададат въпроса, защо намалява избирателната активност, посочи той пред Дарик Радио.

Ние сме в уникалната ситуация един служебен кабинет да предаде властта на друг служебен кабинет, но си остава основната задача – да се се подготвят изборите, посочи Янев.

Отношението ни към Кирил Петков и Асен Василев и към всички останали партии ще бъде еднакво – да се създадат равни условия за всички, подчерта премиерът. Янев посочи, че Василев и Петков не са били единствените министри, които са се борили да разкрият неразумното харчене на обществени средства.

Служебният премиер Янев разказа каква е атмосферата в служебното правителство, според него основата на управлението е да делегираш отговорност и това е работещият подход в служебното правителство.

Според служебния премиер енергетиката е сектор, който е бил неглижиран в последните 10 години. Енергийната система работи на прага на възможностите си, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа. 

Липсва устойчива стратегия за развитието на енергетиката, каза още той и посочи, че всички трябва да се обединят в решаването на проблемите в този сектор. Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия, подчерта Янев.

Усилията на служебното правителство в тази посока може да не се видят веднага, но това което предстои е съвместна работа на всички в тази област, съвместно с Комисята по енергийно и водно регулиране и с Енергийната борса, да се търсят пътища за преодоляване на проблемите.

Развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес на фона на Зелената сделка, обясни премиерът.

Планът за възстановяване бе подобрен и бе коментиран на ниво експерти в ЕК каза Янев, но има един проблем, който изглежда непреодолим. И той е да се постави точна дата за затваряне на Мариците, подчерта той.  

Ние сме изправени пред дилемата, дали можем да вземем такова решение или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК.

Вариантите са налице, каза Янев и допълни, че датата 2036 година за затваряне на Мариците е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво, в Европейския съвет. Ще търсим варианти за решение и най-късно да края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен.

Инфлацията е породена от голямото търсене в европейски и световен мащаб, подчерта Янев и посочи, че освен енергетиката инфлацията е другия основен проблем. 

Управлението на здравната криза винаги е обект на критики, каза Янев. Ваксинирането е едно от решението за преодоляване на кризата, посочи премиерът, но изрично подчерта, че това остава незадължително.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст