ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кристалина Георгиева: Не съм натискала в полза на Китай

Кристалина Георгиева

Директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева отрече обвиненията, че е притискала служителите на Световната банка да манипулират класацията Doing Business в полза на Китай, докато е била на поста изпълнителен директор на СБ.

Междувременно изпълнителният съвет на МВФ започна свое проучване по въпроса.

В петък Кристалина Георгиева е говорила пред служителите на фонда за констатациите за нередности при отчитането на данните на Китай в класацията за бизнес климата в страната. 

"Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху персонала да манипулира данни", е казала Георгиева пред служителите на МВФ, според видео, видяно от "Ройтерс".

Според доклада на независимите проверяващи от WilmerHale обаче Георгиева и други висши служители на Световната банка са упражнявали „неоправдан натиск“ върху персонала, за да повишат класирането на Китай.

Комитетът по етика на изпълнителния съвет на МВФ преглежда доклада, заяви говорителят на МВФ Гери Райс в петък. „Като част от редовната процедура по такива въпроси, комисията по етика ще докладва на борда“, добави Райс.

Собствени проучвания по казуса правят правителствата на САЩ, Великобритания и Япония. 

Скандалът се развива в един от най-неподходящите за Георгиева моменти. Сагата вероятно ще е горещата тема по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се проведат едновременно във Вашингтон през втората седмица на октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст