ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На 28 октомври ще са ясни номинациите за председател на ВКС

Висш съдебен съвет

На 28 октомври ще е ясно кои ще са номинациите за председател на Върховния касационен съд. Изборът на наследник на сегашния съдия номер едно Лозан Панов ще е на 14 януари 2022 година.

Това реши единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет, председателстван от служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

„Да очакваме оттук нататък развитие на процедурата съгласно приетата хронограма и още по важно това да доведе до убедителен резултат при самия избор, който да бъде в интерес на всички, които разчитат на правосъдието, които да покажат капацитета на ВСС“, коментира той.

И пред съдебните кадровици, и пред журналисти Стоилов изрази притеснение от датата 14 януари.

Правосъдният министър припомни, че изборът на председател на ВКС приключва с указ на президента и ако се окаже, че Румен Радев има възражения към избрания, много ще се скъси времето до 10 февруари, когато изтича мандатът на настоящия председател на съда Лозан Панов.

Номинации ще могат да се правят в четирите четвъртъка на октомври – 7, 14, 21 и 28. Право да номинират имат 3 -ма членове на Съдийската колегия, съдиите от Върховния касационен съд и правосъдният министър. Самият Стоилов не изключи да се възползва от правомощието си, но с уточнението, че не би го направил самоцелно.

На въпрос за профила на следващия председател на Върховния касационен съд Янаки Стоилов каза:

„Човек, който има солидна професионална биография, който е в състояние да действа едновременно като представител на съдийската общност и заедно с това да отстоява независимостта на съда, да проявява този характер, който не означава да се противопоставя на другите клонове на съдебната власт или на другите власти, но наистина да повиши доверието в съдебната система като цяло“.

Янаки Стоилов, който стана първият правосъден министър, който – макар и без резултат, активира процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, не изключи в сряда да се възползва от правото да внесе име за Съдия номер едно. Но с уговорката, че не би го направил самоцелно и след внимателна преценка, за да не попадне в капана впоследствие и да бъде упрекван, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на висшата съдебна инстанция.

„Има кандидатура или кандидатури, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но те не са измежду тези, които би обсъждал ВСС, аз мога да се ангажирам, не се освобождавам съвсем от възможността да се повлияе положително на крайното решение“, поясни служебният правосъден министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст