Дигиталната икономика в Китай достигна 6,1 трилиона долара

китай дигитална икономика

Обемът на продукцията на дигиталната икономика в Китай е достигнал 39,2 трилиона юана (около 6,07 трилиона щатски долара) през 2020 г., което представлява 38,6% от БВП на страната и 9,7% ръст на годишна база, сочи доклад, цитиран от Радио Китай.

Проучването беше представено от Китайската академия за изследвания на киберпространството в рамките на Световната интернет конференция, която се провежда в град Уджън.

През 2020 г. обемът на транзакциите в електронната търговия в Китай е достигнал 37,21 трилиона юана, с 4,5% ръст спрямо 2019 г.

Дигиталната икономика се превръща в главен вариант за страните по света за ограничаване на влиянието на пандемията и ускоряване на икономическата и социална трансформация, се посочва в доклада. В документа се добавя още, че информационната инфраструктура става нова движеща сила за глобалния икономически растеж.

В края на август обаче "Блумбърг" предупреди, че икономическите рискове пред Китай се увеличават през втората половина на годината, като растежът ще се забави, докато инфлационният натиск се засилва, което замъглява перспективите за подкрепа на централната банка.

В същото време разпространението на делта варианта застрашава перспективите пред Китай, като Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. понижават прогнозите за растеж за третото тримесечие и цялата година, предвиждайки намаляване на стимулите от централната банка.

Последните събития са още едно усложнение за властите, които вече обещаха фискална и парична подкрепа за икономиката през втората половина на годината. Въпреки че някои икономисти смятат, че инфлационните рискове ограничават възможностите за действия на централната банка, мнозина гледат на несигурната среда на растеж с по-голямо безпокойство, с вероятност за предстоящи облекчения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст