Петролът напредва към 80 долара за барел

петрол

Петролните котировки нараснаха мощно в началото на седмицата под влияние на очевидните признаци за очертаващ се недостиг на предлагане на нефтения пазар, предизвикан от глобалната енергийна криза. 

Фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI с доставка през ноември надхвърлиха 75 щ. долара за барел по време на азиатската си търговия, а петролът сорт "Брент" се изкачи над 79 долара за барел – най-високата му стойност от октомври 2018-а. Нефтените резерви пресъхват, като американските са в близост до най-ниските си равнища за последните три години. Същевременно, мощният ръст на цените на природния газ определено ще пренасочат търсенето към алтернативни горива, включително и към черното злато, което вещае и нови ценови изненади.  

Суровият петрол е поскъпнал с над 80% през последната година в резултат на възстанояването на потреблението от пораженията на пандемията. При предлагането обаче не се даблюдава същия ентусиазъм – ОПЕК и приятели вкарват много пестеливо допълнителни количества гориво (от блокираните преди година 10 млн. барела на ден) на пазара, което дефакто води и до очертаващия се недостиг. В допълнение, екстремното време в САЩ извади от строя част от локалното производство. 

На прага на четвъртото тримесечие и на настъпващата зима на Северното полукълбо, множество пазарни анализатори предсказват по-нататъшен ръст на петролните котировки. Сред тях е и "Голдмън Сакс груп", чийто експерти повишиха с 10 щ. долара – до 90 долара за барел, прогнозата си за цената на черното злато в края на годината, мотивирайки се с очертаващия се по-голям от очаквания пазарен дефицит. 

Анализатори на "Ситигруп" потвърдиха, че остават "абсолютно убедени" в ценовия възход на нефтените и на газовите котировки.

Енергийните министри на страните членки на ОПЕК+, включително и на Русия, трябва да се срещнат на 4 октомври, за да преразгледат политиката на групата след като на предишното си съвещание решиха да увеличат предлагането с 400 хил. барела на ден за последните месеци до края на годината. Преди това, на 28 септември, ОПЕК трябва да публикува годишния си анализ на световната петролна перспектива.

"Ако цените продължат да вървят нагоре до срещата на ОПЕК+, не изключвам възможността за дори по-агресивно увеличение на доставките", прогнозира Уорън Патерсон – шеф на суровинната стратегия на "Ай Ен Джи груп". 

Междувременно, ключови пазарни индикатори показват, че търговците на горива са доста ентусиазирани. Разликата между цените на двата най-близки декемврийски контракти вече се е разширила до над 7 щ. долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст