Скоро ще има сигнали до прокуратурата за щети върху ББР

ББР сграда

Няколко месеца ни трябваха, за да повдигнем завесата, колко е ощетена банката и тоя процес е вече към края си. Имаме много добра представа в момента какво се е случвало в банката, как тя е ощетена, ще има и сигнали до прокуратурата. Това заяви изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. По думите му за 2020 и 2021 година общата загуба за банката ще бъде към 250 млн. лева.

Цанко Арабаджиев бе сред тримата нови изпълнителни директори, назначени в мандата на Кирил Петков като служебен министър на икономиката.

Първото нещо, което според него е заварил при стъпването си в ББР, е било корупция, безстопанственост, отчайващо управление – "всички контролни механизми на банката бяха изключени".

"Заварихме едни кредити, за които сега тепърва ще говорим, заварихме договори с трети страни, които са изключително неизгодни за банката, заварихме други договори, които са 100% авансово плащани, хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на огромни заплати, а нищо не правят", допълни Арабаджиев пред БНТ.

Той коментира и изнесената от Кирил Петков информация за големите осем корпоративни кредитополучатели – със заеми за общо 1 млрд. лева. 

Ще припомним, че с кредити за над 140 млн. лв. са финансирани дружествата "Слънчев ден" (по онова време на Георги Гергов), "Благоевград БТ", подопечна на Пеевски и "Роудуей кънстракшън", свързана с Румен Гайтански-Вълка. В следващата група са компаниите със заеми за над 115 млн. лева. Това са "Маркет инвестмънт" и "Интернешънъл инвестмънтс". В третата група – със заеми от по над 60 млн. лв. – са "Параходство БМФ", "Транспект" и "Инса Ойл". Икономическият министър неведнъж каза, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиев и Георги Самуилов. 

Според Арабаджиев от осемте кредита в момента пет са в гратисен период по главница, т.е. нямат задължения да плащат главница. Четири от тези пет, тъй като са по мораториума на БНБ, не плащат дори лихви, "така че кредитите са редовни, доколкото могат да бъдат, нямайки преки ангажименти за плащане".

Директорът на банката обясни, че първият гратисен период на един от кредитите изтича през октомври. И едва през следващата година ще стане ясно доколко могат да си обслужват задълженията, така както са планирани.

Един от всичките тези осем кредита не си изпълнява ангажиментите. Някои от тези кредити са с много ниски погасителни вноски в началото и чак далеч напред в бъдещето ще стане ясно дали кредитът ще бъде възстановен, или не.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст