Фон дер Лайен пристига в Скопие, ще обсъди и българското вето

Урсула фон дер Лайен (Ройтерс)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига във вторник, 28 септември, в Скопие, където ще обсъди и спора с България. 

Фон дер Лайен ще посети всички шест държави от Западните Балкани извън ЕС между 28 и 30 септември. Скопие и Тирана са първите ѝ спирки.

Правителството на Зоран Заев все по-често говори за възможност за начало на преговорите с Европейския съюз през декември. През ноември миналата година те бяха блокирани от двустранния спор на София и Скопие.

Кореспондентът на МИА от Брюксел обяви, Европейската комисия не иска да разкрие в каква посока ще се движат преговорите в Скопие, нито дали ще има съобщения до България за блокирания процес на евроинтеграция на Северна Македония. Повече подробности за преговорите ще ще бъдат обявени след срещата. 

"Председателят на ЕК ще се срещне с лидерите и ще обсъди двустранните отношения с ЕС и регионалните въпроси, перспективата за преговорите за членство за Северна Македония е част от по-широката дискусия. Целта на председателя е да потвърди ангажимента си към региона и перспективите за преговори за членство в ЕС с тези страни, когато времето и условията са добри и преговорите приключат“, съобщи Еврокомисията. 

След седмица шестте страни от Западните Балкани ще се включат в среща на върха с членките на блока в Словения. За инициативата на Любляна, която в момента държи председателството на Съвета на ЕС, Брюксел вече предупреди, че "няма да е среща на върха за разширяването", а повод за разговор.

Скопие продължава да обвинява България 

Миналата седмица вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров обвини България, че нарушава договора със Скопие. 

„Принципът на Договора за приятелство с България беше правителствата и политическите лидери да се занимават с настоящето и бъдещето, а историците да се занимават с историята. Това, което се случи, е, че отношенията се промениха, защото България наруши чл. 2 от Договора“, заяви  Димитров.

Според него този текст от договора гласи, че „София ще помага на РСМ по европейския път, няма да пречи, най-малко пък ще ни блокира“.

Точният текст на чл. 2 от Договора от 1 август 2017 г.: „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО“.

„Колкото повече има доверие и уважение към другия и въпросите, които са важни за другия, толкова по-лесен ще бъде диалогът по всички въпроси, важни и за двете страни“, каза Димитров и добави, че „големият проблем за напредъка както в историческите разговори, така и по другите въпроси, по които има различия, е атмосферата на изнудване“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст