Грета Тунберг обвини световните лидери, че “само дърдорят”

грета тунберг

Шведската активистка Грета Тунберг осъди световните лидери заради  "изминалите 30 години на празни приказки" за климата. Тя ги обвини, че са "удавили" надеждите на младите хора с техните "празни обещания", съобщава АФП.

"Нямаме планета Бе, няма планета дрън-дрън, зелена икономика дрън-дрън, въглеродна неутралност през 2050 г. дрън-дрън", заяви екоактивистката под аплодисментите на 400 младежи от цял свят, събрани от ООН в Милано един месец преди решаващата конференция по климата на COP26 в Глазгоу.

Според нея световните лидери си служат с клишета, когато обсъждат сериозни проблеми, свързани с климата. 

"Това е всичко, което чуваме от нашите така наречени лидери. Само думи. Думи, които звучат добре, но не са довели до никакви действия, нашите надежди и мечти се удавиха в техните празни думи и обещания. Разбира се, че имаме нужда от конструктивен диалог, но те вече са имали 30 години да дърдорят и до къде ни доведе това?", заяви Тунберг.

Според нея  липсата на действие е съвсем "умишлена".

След броени седмици започва международната среща за климата, по време на която всяка държава трябва да представи своя план за борба с климатичните промени. Международната конференция на ООН за климата COP 26 ще бъде в Глазгоу, Шотландия през ноември. Във форума ще участват  над 30 000 души от цял свят – министри, държавни и правителствени ръководители, бизнес представители, експерти от науката и неправителствения сектор – ще обсъждат как да се борим с климатичните промени, така че да осигурим нормално бъдеще за нашата планета и за човечеството.

ООН, Италия и британското председателство поканиха 400 младежи от близо 200 държави на възраст от 15 до 29 години в Милано за тридневна среща, за да изготвят съвместна декларация, която ще бъде представена на подготвителна среща на министрите за международната конференция COP26 в Глазгоу. 

"Те канят подбрани младежи на подобни срещи и се преструват, че ни слушат, но не го правят, не ни слушат, никога не са го правили", каза Грета Тунберг, но се закани, че младите могат да променят нещата. 

"Вече не можем да оставяме управляващите да решават какво е политически възможно или не, вече не можем да оставяме управляващите да решават какво е надеждата. Надеждата не е дърдорене, надеждата казва истината, надеждата действа, надеждата винаги идва от хората", подчерта тя.

Организатор на COP 26 е Великобритания в партньорство с Италия, която е тазгодишният ротационен председател на организацията на най-развитите икономики в света Г-20.

Парижкото споразумение си поставя за цел ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса до 2050 година и стремеж за ограничаване на повишаването на световната температура до около 1.5 градуса до края на столетието. Поемането на реални ангажименти по Парижкото споразумение за климата ще се случи именно на COP 26 – първият форум след изтичането на договореностите по Протокола от Киото. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст