IT секторът ще се нареди сред най-силните три в България

Даниела Везиева

В България секторът на Информационните и комуникационните технологии е един от най-бързо развиващите се в последните години и показва все по-голям ръст. През настоящата година е много вероятно да се нареди сред най-силните три сектора в България.

Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на международна онлайн конференция на тема „Изкуственият интелект и киберсигурността: Изобилие от потенциал", организирана от Българския дипломатически институт и Дигитална национална коалиция.

По думите й информационните технологии представляват важна част от българската икономика, като секторът дава работа на близо 72 хил. души и нарастване на годишна база на заетите с 9 процента.

Везиева посочи, че ръстът на ИКТ сектора ни дава шанс да развиваме една съвсем различна индустрия и високите технологии да навлязат във всички останали индустриални сектори.

Служебният министър на икономиката подчерта, че в новия програмен период до 2030 г. по Програма конкурентоспособност и иновации в предприятията /ПКИП/ е насочен голям финансов ресурс по тематична ос "Индустрия 4.0" , която представлява ИКТ от различни сектори и то на база регионално развитие и регионални политики. 

"За тази секторна политика по ПКИП сме предвидили  бюджет от над 390 млн. лева, включително и инвестиции за приложение на изкуствения интелект и киберсигурността в предприятията. Планираме отделна ваучерна схема за ИКТ решения и киберсигурност за МСП с общ бюджет 30 600 000 лева, насочена към всички малки и средни предприятия", обяви тя.

Везиева изтъкна, че с помощта на всички участници в тази индустрия, на ИКТ сектора, на хората, които се занимават от години с киберсигурност и имат натрупана практика се разработват критерии, които ще ни дадат възможността да направим устойчив бизнес.

"За нас е важно в малките и средни предприятия да навлизат иновации и високи технологии", посочи министърът на икономиката. По думите й министерствата на икономиката и на образованието работят по тази тема, по т. нар. клъстерни иновации за развитие на хъбове, на регионални центрове по иновации.

Според нея е изключително  важно да слезем на ниво регионални политики, бизнесът се развива по места и за да можем да го подпомогнем в дигиталната трансформация ще трябва да разчитаме на центровете, които разработихме. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст