Крупен търговец с авточасти расте с покупка на конкурент

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Търговията с автомобилни части и компоненти е един добър и печеливш бизнес у нас. Причината за това, разбира се, е в състоянието на автопарка у нас – един от най-старите в Европа. Това естествено налага повече грижи за поддържането му в движение. От друга страна, растящата конкуренция прави все по-труден този бизнес и логично пътят за оцелване преминава през сливане или обединение на фирмите.

Комисията за защита на конкуренцията съобщава за предстояща сделка  в сектора.

"Ауто Плюс България“ АД, Генчо Делчев Добрев и Красимир Петров Колев са заявили в регулатора своето намерение да осъществят концентрация посредством придобиване на контрол върху "АвтоГранд“ ООД – Хасково.

Търговските дейности на тези предприятия са свързани с търговия с авточасти.

"Ауто Плюс България“ е една от водещите български фирми за внос и търговия с авточасти. Основната дейност на акционерното дружество е продажба на резервни части, оригинални резервни части и масла за всички модели автомобили, представени на българския пазар.

Фирмата разполага с централна складова база в София, както и с няколко регионални склада в градовете Пловдив, Стара Загора, Варна и Русе. Успешно изградената дистрибуторска мрежа, която обединява 37 магазина, от които 22 под собствена търговска марка „Ауто Плюс“ и 15 франчайз, покриваща територията на цялата страна. Във фирмата работят повече от 200 служители.

Фирмата „АвтоГранд“ е създадена през 1997 г. и е специализирана във вноса и дистрибуцията на авточасти, масла и химически продукти за леки и лекотоварни автомобили. Фирмата поддържа собствена мрежа от регионални складове и магазини, на територията на България. Управители/съдружници в нея са Генчо Делчев Добрев и Красимир Петров Колев, всеки от които притежава по 50% от дяловете в „АвтоГранд“. Дружеството притежава дялове в други седем фирми, свързани с автобранша.

Според уведомлението от кандидат-купувачите се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географските пазари в страната на авточасти в България.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на тази сделка, уточняват от регулатора.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст