Министър Алексиев ще отговаря за изтеглянето на заседналия кораб

заседнал кораб

"Поемам лично случая със заседналия край Камен бряг кораб. В момента се изготвя план за спасяването му." Това обяви на брифинг служебният министър на транспорта Христо Алексиев. По думите му в годините назад се наблюдава престъпна безотговорност. "В закона е ясно описано, че държавата трябва да има готовност за процедура при такива случаи, както и ресурсна обезпеченост като техника. Тези дни се оказва, че не е свършено нищо такова и се налага в рамките на 3-4 дни да правим нещо, което не е свършено с години", допълни той. 

По-рано днес операцията по изтеглянето на товарния кораб „Вера Су“, заседнал в местността Яйлата, бе временно прекратена. Тази сутрин екоминистерството спря и акцията по разтоварване на заседналия плавателен съд заради попадане на азотни торове във водата и опасност от замърсяване на Черно море.

Транспортният министър обеща да е безкомпромисен към всички по веригата, които не са си свършили работата, и пое лична отговорност за разрешаването на случая. Той увери, че виновниците ще бъдат уволнени, но подчерта, че на първо място са животът и здравето на хората, както и опазването на околната среда. Алексиев обяви, че е водил разговори с холандска фирма, специализирана в спасяването на кораби. "Наложи се да използвам свои лични контакти, защото се вижда, че с техниката, с която разполагаме, това е невъзможно да се случи", изтъкна той. Фирмата е участвала в спасяването на подводницата „Курск“ и в момента изготвя план за изтеглянето на плавателния съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст