Петър Андронов стана председател на Надзорния съвет на ОББ

Петър Андронов става председател на Надзорния съвет на ОББ

След официалното вписване в Търговския регистър Петър Андронов става председател на Надзорния съвет на ОББ, като наследява на тази позиция Люк Попелиер. По-рано през годината той влезе в Управителния съвет на КВС на поста главен изпълнителен директор на бизнес ресор „Международни пазари“, като отговаря за бизнеса на групата в четири от основните ѝ пазари – България, Унгария, Словакия и Ирландия. В тази връзка вече зае позициите на председател на съветите на директорите на K&H Банк и K&H Застраховане в Унгария. В новото си назначение г-н Андронов застана начело и на борда на директорите на KBC Асет мениджмънт.

През юни Комисията по финансов надзор одобри Петър Андронов като председател на Надзорните съвети и на ДЗИ Общо застраховане и ДЗИ Животозастраховане.

На позицията председател на УС и главен изпълнителен директор на ОББ той е наследен от Питър Рубен, който също официално бе вписан в Търговски регистър по-рано през септември.

Питър Рубен има 30-годишна кариера в KBC Груп, заемайки различни ръководни позиции в няколко държави в Европа. Преди идването си в България е главен изпълнителен директор на KBC Ирландия, която е първата дигитална банка в белгийската финансова група.

Петър Андронов е председател на УС и главен изпълнителен директор на ОББ до март 2021 година. Тази позиция заема при придобиването на ОББ от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 до март 2021-а. Кариерата му в KBC Груп започва през юли 2007 г., когато е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК. През март 2008-а става главен изпълнителен директор, а от март 2011-та заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп в България.

Професионалният път на Петър Андронов включва редица позиции в частния банков сектор и БНБ. В периода 2002 – 2007-а е главен директор на управление „Банков надзор” в Българската народна банка. От 2003-та до май 2007 г. е член на Управителния съвет на Резервния обезпечителен фонд. Участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др. Член е и на Инвестиционния комитет на БНБ.

В периода 2005 – 2007 г. Петър Андронов е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. По същото време е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка. От страна на българската държава води преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз в областта на банковото дело.

От 2008-а до 2020 г. Петър Андронов е член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, с два мандата като неин председател – от 2015 до 2017 г. и от 2018 до 2020 година.

Преподавател е в УНСС по Финанси от 1995 до 2004-а. Член е на Съвета на настоятелите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и на Университета за национално и световно стопанство. От 1995 г. е лектор в УНСС, във Висшето училище по застраховане и финанси и в Нов български университет (Международен банков институт).

Петър Андронов е трикратен носител на наградата „Банкер на годината“ и носител на призовете „Мениджър на годината“, Приз „Буров“ за банково управление, „Мистър Икономика“ и много други. Носител на кралски орден на Кралство Белгия.

Както бе отбелязано, непосредствено преди да пристигне в България Питър Рубен е главен изпълнителен директор на КВС Bank в Ирландия. Завършил е университета в Льовен, Белгия, с магистърска степен по право, както и MBA във Vlerick Business School, Белгия. Започва кариерата си през 1991 г. и е заемал различни ръководни позиции в няколко държави в Европа, по-специално Великобритания, Испания и Франция.

От 2005-а до 2010-та Рубен е изпълнителен директор „Корпоративно банкиране“ в банка ČSOB в Чехия. В периода от 2010-а до 2017-та е старши управляващ директор и член на Управителния съвет на банката и застрахователното дружество K&H в Будапеща (Унгария). През 2017 г. е назначен за старши генерален мениджър „Кредитен риск” на Групата в централата на KBC в Брюксел. През 2019 г. заема длъжността главен изпълнителен директор на KBC Ирландия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст