Румъния ни изпревари и с одобрен План за възстановяване

евро

Европейската комисия одобри във вторник Плана за възстановяване и устойчивост на Румъния. Северната ни съседка ще получи 14.2 милиарда евро безвъзмездни средства и 14.9 милиарда евро заеми, съобщи ЕК.

Оценката на Комисията установява, че в плана на Румъния се отделят 41% средства за Зеления преход. Планът включва мерки за постепенно прекратяване на производството на електроенергия от въглища и лигнитни въглища до 2032 г. Реформите, насърчаващи устойчивия транспорт, включват декарбонизацията на автомобилния транспорт, екологичното данъчно облагане, стимулите за превозни средства с нулеви емисии и модалното преминаване към железопътния и водния транспорт. Планът също така има силен акцент върху подобряване на енергийната ефективност на частни и обществени сгради.

Румъния отделя 21% от средствата, които ще получи за Цифровия преход. Това включва мерки за цифровизиране на публичната администрация и бизнеса, подобряване на свързаността, киберсигурност и цифрови умения и разработване на интегрирана система за електронно здравеопазване и телемедицина. 

В същото време България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в ЕК.

Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел по възстановителния план, като 13% от тях могат да бъдат получени авансово. За целта обаче тя задължително трябва да внесе плана си в Брюксел и след това той да получи положителна оценка.

"Липсващата с годините визия в сектор "Енергетика" е това, което спъва изпращането в Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост", обясни преди дни вицепремиерът, отговарящ за европейските средства, Атанас Пеканов. Той обвързва изпращането на плана с ясни срокове за затварянето на въглищните централи. Пеканов е категоричен, че не е редно служебен кабинет да вземе съответните решения, но това ще трябва да бъде направено, за да бъде изпратен Планът за възстановяване и устойчивост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст